Bebeklere First Class Yasağı Yalanmış

Güncelleme Tarihi:

Bebeklere First Class Yasağı Yalanmış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2011 14:00

Malezya Havayolları yasak haberini yalanladı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde yurt dışı kaynaklı “Malezya Havayolları’dan bebeklere First Class yasağı” şeklindeki haberler, Türkiye’de de tartışmalara neden oldu. Bahsi geçen yasak hakkındaki en doğru bilgi ise Malezya Havayolları Türkiye Müdürü Suat Vatansever’den geldi: “Böyle bir yasak yok.”

İlginç bir tesadüftür ki, bu haber çıkmadan çok kısa bir süre önce Ece Temelkuran’ın Twitter’da yazdığı ileti tartışmalara neden olmuş ve birçok sosyal paylaşım sitesinde yorumlanmıştı. “Havayollarında 'silent flight' diye bir uygulama olsa. Ekstra ücret ödeyerek çocuksuz ve sessiz uçaklara binebilsek... İyi olmaz mı ey THY!” iletisinden sonra Malezya Havayolları’nın yasağıyla ilgili gelen haber, aralarında British Airlines’ın da bulunduğu birçok şirketin Şubat ayından sonra buna benzer uygulamalar getireceğini de söylüyordu. Yasak ile ilgili açıklama ise en güvenilir kaynaktan geldi.

Malezya Havayolları’nın Türkiye Müdürü Suat Vatansever, First Class uçuşlarda bebeklerin seyahat etmesine yönelik getirilen yasaklama iddialarına yönelik şu açıklamalarda bulundu:

“Malezya Havayolları’nda böyle bir yasak yoktur. 2003 yılında First Class’ta yolculuk yapanlara daha rahat bir alan yaratmak amacıyla koltuk sayısı 18’den 12’ye indirilmiştir. Bebekler için özel olarak hazırlanan basinetler (sepetler) de bu koltuklarda bulunmadığı için, bu durumun bir şikayetten ötürü yasağa dönüştüğü gibi yanlış bir bilgi deklare edilmiş ancak böyle bir yasağımız yok. Yurt dışında durum böyleyken İstanbul uçuşlarımız da Boeing 777-200 ile yapıldığı için First Class bölümümüz mevcut değildir.”

Bebekle Uçak Yolculuğu Ciddi Bir Sorun

Yasaklama olmasa bile uzun süren uçak yolculuklarında huzursuz olan bebeklerin, ağlayarak diğer yolcuları rahatsız ediyor olmaları da bir gerçek. Bu rahatsızlığın temel gerekçelerini ve getirilen geçici uygulamaları anlatan DHA Genel Müdürü ve yıllardır yayınlanan Kokpit isimli programı yapan Uğur Cebeci, şunları kaydetti:

“First Class bölümündeki bu sorun, bütün dünyada giderek büyüyen bir tartışma konusu. Örneğin; Londra’dan Dubai’ye First Class’ta uçacaksınız 7 saat. Ödeyeceğiniz para ise ortalama 10 Bin TL üzerinde. Üstelik inişten 2 saat sonra önemli bir toplantıya katılacaksınız. Bütün uçuş boyunca bir bebek ağlaması ile yolculuk yapmak gerçekten çok zor bir durum. Hepimizin çok sevdiği bebekler uçak kabininde büyük sorunlar oluşturabiliyor maalesef. Çünkü kulakları çok hassas olan bebekler, eğer biraz da gribal bir enfeksiyon etkisindeyseler kabin basıncındaki standart oynamalar, uçağın bir havalimanına yaklaşması, alçalması veya hızlı tırmanışı gibi durumlarda daha fazla acı hissedip uzun süre ağlıyorlar. Biraz daha büyük çocuklar da kabin içinde sürekli koşturarak hem yolcuları rahatsız ediyor hem de yüksek türbülansta savrulup başlarını bir yerlere vurma tehlikesiyle karşı karşıya geliyorlar.

Bir yanda avuç dolusu para verip sakin bir yolculuk yapmak isteyenler, diğer yanda bebeğiyle huzurlu bir yolculuk yapmak isteyenler… Bu iki özgürlük arasındaki zıtlaşmayı çözmek hiç kolay değil. 0-5 yaş arası çocukların yerinde duramıyor olması da ayrı bir rahatsızlık konusu oluşturuyor.

Bu yüzden bazı havayolları bebek ya da 0-5 yaş arası yolcuları, First Class’a kabul etmiyor. Bazı havayolları bilet alımı sırasında yolcuya nazikçe yer olmadığını bildirerek bu sorunu çözmeye çalışıyor. Ancak yine de bu çok tercihe dilen bir durum değil. Kabin memurlarına bebekle ilgilenme, çocuğu oyalama gibi konularda eğitim veriliyor. Dayanılmaz durumlarda anne ve babalara yardımcı olmaları öğretiliyor. Ama yine de daha çok uzun yıllar tartışılacak bu durum çözümsüz gibi görünüyor."

Haberin Devamı

Bebek ve Çocuk Sağlığı Açısından Uçak Yolculuğu

Yetişkinlerin huzura kavuşması için öncelikle bebeklerin sağlıklı ve huzurlu bir yolculuk geçirmesi gerekiyor elbette. Bebekle yapılan uçak yolculuğunda aileleri uyaran uzmanlar, öncelikle bebeklerin 3 aydan önce uçağa bindirilmemesi gerektiğini söylüyorlar.

Haberin Devamı

Henüz 3 ayını doldurmamış bebekle uçak yolculuğu yapmak zorunda olanların mutlaka çocuk doktoruna başvurması gerektiğini dile getiren Dr. Gonca Yılmaz, şöyle devam ediyor:

“Uçakta seyahat eden bebeğin kesinlikle emzirilmesi gerekir. Çünkü bebekler emme eylemi sırasında kulaklarındaki basıncı daha kolay dengelerler. Aynı durum biberonla beslenen bebekler için de geçerlidir. Ancak biberondaki mamaların 100 cc’den az olması uçak kuralları açısından gereklidir. Biraz daha büyük çocuklar için de sakız ve şeker bulundurmak kulaklarındaki basıncı dengeleyecektir. Ek besin alan bebekler için ebeveynler yanlarında atıştırmalık bulundurmalıdır. Bu şekilde açlığa yönelik ağlamaların önüne geçilebilir. Bunun dışında bebeği oyalayacak ve dikkatini dağıtacak oyuncakların tedarik edilmesi gerekir.”

Bebeklerin giysilerinin de önemli bir ayrıntı olduğuna değinen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Vedat Köseoğlu ise şunları aktarıyor:

“Yolculuk sırasında bebekleri en sık ağlatan sorunların başında giyim gelmektedir. Uygun olmayan düzeyde kalın giydirilmiş bebekler sürekli ağlarlar. Ancak bilindiği üzere toplumumuzun büyük çoğunluğunun inancı olarak 'bütün Türk çocukları sürekli açtırlar ve sürekli, hatta yazın bile üşürler ve bizim ülkemizde enfeksiyon hastalıklarını yapan virüsler ve bakteriler de yoktur, tek enfeksiyon nedeni soğuktur.' Bu nedenle aşırı giydirilmiş çocuklar yolculuk boyunca sürekli ağlarlar. Elbiseler çıkartılıp çocuk rahatlatıldığında bebekler susarlar.

Bunun dışında bebekle altları kirli ve aç oldukları ya da sıkıldıkları zamanda ağlayabilirler. Bu nedenler olası nedenleri göz önüne alıp bez kontrolü yapmalı ve gerekirse beslenmelidirler. Aynı pozisyonda durmaktan sıkılan bebeklerin ağlayabileceği unutulmamalıdır. Gerekli koruma tedbirlerini aldıktan sonra uçak içindeki küçük gezintiler sakinleştirici olabilir."

Haberin Devamı

Hazırlayan: Hanife Yaşar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!