Bebeklerde Uyku Düzeni

Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde Uyku Düzeni
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2010 00:00

İnsanın hayatı boyunca en hızlı geliştiği dönem anne rahmindeki ve doğumdan hemen sonraki ilk aylardır.

Haberin Devamı

Bebeklik ve çocukluk döneminde en sık rastlanan sorunlardan biri de çocukların uyku düzenleriyle ilgili problemlerdir.

Gelişim ve Büyümenin En Hızlı Olduğu Dönem 0-3 Yaştır!

İnsanın hayatı boyunca en hızlı geliştiği dönem anne rahmindeki ve doğumdan hemen sonraki ilk aylardır. Bu nedenle bebeklerin sağlıklı büyümeleri ve zihinsel gelişimleri için 0-3 yaş kritik bir dönemdir. Çünkü bu dönemde bebekler çok hızlı büyür ve gelişirler. Sonraki dönemlerde büyüme ve gelişme hızı düşer. Özellikle beyin gelişimi için 0-3 yaş dönemi hayati önem taşımaktadır. Çünkü beyin gelişiminin % 80’i bu dönemde tamamlanır. Ayrıca bu dönemdeki hataların ve ihmallerin telafisi mümkün değildir.

Düzenli Uyku Alışkanlığı Kazandırın!

Bebekler gece REM uykularında uyanmaya hazırdır ve ufacık bir dış etkenden etkilenirler. Hatta kendiliğinden gözlerini açar, uyanır gibi olabilirler. Annenin ufak bir ses çıkardığında hemen bebeğin odasına veya yanına koşması bebeğin uykusunun bölünmesine neden olacaktır ve tekrar uykuya dalmak için anneye ihtiyaç duyacaktır. Böylece kendi başına uykuya dalma becerisi kazanamayacaktır. Bu da bebek her uyandığında annenin bebeğin yanına gelmesine, uykuya dalması için yardım etmesine ve dolayısıyla uykusunun gece boyu sık sık bölünmesine neden olacaktır.

Haberin Devamı

Bu nedenle bebekleri kendi başlarına uyumaya alıştırmak ve düzenli uyku saati geliştirmek gerekmektedir. Eğer bebek kendi başına uyumayı başarırsa, REM uykusundan hafif uyanırken uyku bölünmeden tekrar uykuya kendisi dalabilecektir.

Bebekle Birlikte Yatmayın

Eğer bebek ayrı yatmaya alıştırılmadıysa, daha az ziyaret edilerek kucağa alınmadan, yanında yatmadan uykuya dalması için yardım edilebilir. Çünkü bebeklerin annelerinin kokularını alarak yani anneye sarılarak uyumaları, anne yokluğunda sık sık uyanmalarına neden olacaktır.

Pedagog Psk. Dan. Sevil Gümüş Kurucu, Çocuk ve Ergen Psikolojisi ve Gelişimi Uzmanı, Oyun ve Filial Terapist

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!