Güncelleme Tarihi:
6. aydan sonra bebeğin artan besin gereksinimlerini anne sütü yeteri kadar karşılayamaz. Doğumda sağlanan demir ve çinko depoları tükenir. Ek gıdalara geç başlanması besinlerin reddedilmesine neden olabilmektedir.
Unutmayınız! Erken ek gıdaya geçişin büyüme açısından hiçbir üstünlüğü yoktur. Tombul bebek her zaman sağlıklı bebek demek değildir.
Ek besinlere başlamadan önce bilmeniz gerekenler
Yeni besin denediğinizde başka bir yeni besin denemek için 1 hafta bekleyin. Eklenen gıdanın bebeğinizdeki etkilerini gözlemleyin.
Küçük miktarlarda başlayın ve azar azar artırarak hedeflenen miktarlara 1 haftada ulaşın.
İlk başlanacak besinler yoğurt, elma veya şeftali püre türü besinlerdir. Hazır ürünlerden ziyade öncelikle evde hazırlanan besinleri denemeniz daha iyidir. Ancak hijyen kurallarına çok dikkat etmelisiniz. Bebekler en ufak bir kirlilikten ciddi hastalıklara yakalanabilirler.
İkinci aşama sebze çorbası ile başlamaktır. Bezelye, havuç, kabak, patates, kereviz, ıspanak gibi sebzeler temizce ayıklanıp yıkanmalı az suda haşlanmalı pişmesine yakın içine pirinç ve 1-2 çay kaşığı zeytinyağı konularak hazırlanmalıdır. Bebeğinize vereceğiniz miktar kadar hazırlayın, hazırladığınız çorbayı bekletmeyin.
Besinleri fincan veya kaşıkla vermeli, bebeği oturur pozisyonda ve genelde öğle öğününde çocuk açken vermelisiniz. 1 yaşına kadar tuz, şeker, baharat ve aşırı lifli gıdalar vermeyin.
Yapılan bazı çalışmalar bebeklerin tatlı tadını daha çok sevdiklerini ve tatlıya yöneldiklerini göstermiştir. Çağımızın sorunu olan obezite ile mücadele bebeklik döneminden başlanmalı ve anne sütünün ve diğer besinlerin reddine neden olmamak açısından şeker vermemek önemlidir.