Güncelleme Tarihi:
Pişiğin nedenleri
* İdrar ve dışkının tahrişi
* Alerjik etkenler (temizlik malzemeleri, sabunlar, kremler, ilaçlar, besinler)
* Sıcak ve nem (bezlerin seyrek değiştirilmesi, sıcak-nemli hava, terleme)
* Enfeksiyonlar(mantar enfeksiyonları veya bakteriyel enfeksiyonlar)
* Çinko eksikliği, bazı kalıtımsal sistemik hastalıklar
Pişiği önlemek için neler yapılabilir?
1. Bebek bezleri günde 5–6 kere değiştirilmelidir.
2. Bez bölgesi bebek cildine uygun, yumuşak, alkolsüz temizleme mendilleri ile veya ılık su ile yıkanarak idrar ve dışkıdan iyice arındırılmalı, yumuşak bir havlu ile hafifçe kurulanmalıdır. Cildin hava alması ve neminin iyice kuruması için her bez değişiminde birkaç dakika açık kaldıktan sonra yeni bez kullanılmalıdır.
3. Pişikten korumak için pudra kullanımı yerine çinko oksit içeren bebek kremleri ince bir tabaka olarak sürülmelidir. Çinko oksitli kremler “yenidoğan dönemi” olarak bilinen ilk 4 hafta içinde %10-15 daha sonraki aylarda %20-40 oranında olmalıdır.
4. Pişikler, bebekler katı besinleri almaya başladıktan sonra, 5.-6. aydan sonra daha sık görülür. Çünkü anne sütü ile birlikte diğer besinlerin alınması ile dışkıda bazı asit yapıda enzimler oluşur ve bez bölgesi daha kolay tahriş olabilir.
Pişik kremi seçerken dikkat edilmesi gerekenler
Pişik kremleri olarak kortizon ve mantar ilaçları doktor tavsiye etmedikçe kullanılmamalıdır. Beyaz renkli, yumuşak kıvamlı çinko oksit içeren kremler pişik önleyici olarak seçilmeli ve her bez değişiminde temiz cilde ince tabaka olarak sürülmelidir. Pişik kremleri kız bebeklerde cinsel organın iç bölümüne sürülmemelidir.
Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ümit Ukşal