Bebeklerde nabız kontrolü nereden ve hangi damardan yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde nabız kontrolü nereden ve hangi damardan yapılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2022 21:55

Kalbin damarlar üzerinde yaptığı baskıya neden olan kuvvete nabız denmektedir. Damarlarda meydana gelen genişleme ve daralma hareketleri vücudun farklı bölgelerinden hissedilmektedir. Bu bölgeler başta şakaklar olmak üzere el bilekleri, boğaz ve kasıklar olarak belirtilmektedir. Peki, bebeklerde nabız kontrolü nereden ve hangi damardan yapılır? İşte, bebeklerin nabız kontrolleri hakkında bilinmesi gereken detaylar.

Haberin Devamı

 

Bebeklerin ve yetişkinlerin nabız atış sayısı birbirinden oldukça farklı olmaktadır. Nabız, kalbin 1 dakika içinde kaç kere attığını ifade eden bir kavram olmaktadır.

Bebeklerde Nabız Kontrolü Nereden Yapılır?

Bebeklerde nabız kontrolü yetişkinlerden farklı olarak yapılmaktadır. Bebeklerin nabız atışlarına koldan ve kasık bölgesinden bakılmaktadır. Bebeklerin nabız kontrollerine kasık bölgesinden bakılacaksa yapılması gerekenler şu şekilde olmaktadır:

- Kasıktan yapılacak nabız ölçümlerinde ilk yapılacak olan şey bebeğin altında olan kıyafetleri çıkarmak olmaktadır.

- Bebeğin bacakları nazikçe iki yana doğru açılmalıdır.

- Hangi el ile nabız alınacaksa o elin işaret ve orta parmağını bebeğin karın bölgesi ile bacağı arasında kalan kasık bölgesi adı verilen yere baskı uygulamak suretiyle nabız atışları sayılmaktadır.

Haberin Devamı

- Nabız sayımında ilk 10 saniye içinde nabzı hissetmek büyük önem taşımaktadır.

Nabız sayımında dikkat edilmesi gerekenlerin başında bebeğin sakin olması gelmektedir. Bebek hareketli olursa nabız sayımı doğru sonuçlar vermemektedir.

Koldan nabız sayımı yapılmak istendiğinde bebeğin başının sabit tutulması gerekmektedir. Daha sonra nabız alacak kişi elinin işaret, orta ve yüzük parmaklarını birleştirilerek bebeğin kolundan nabız ölçümü yapabilmektedir.

Hangi Damardan Yapılır?

Bebeklerde nabız kontrolü kol atardamarından yapılmaktadır. Nabız kontrolü yaparken bebeğin sakin olması güvenilir sonuçlar almak için gerekli olan bir durum olmaktadır. Bebekler yetişkinlerden daha fazla enerjiye ihtiyaç duymaktadırlar bundan dolayı da kan akışları ve nabız sayıları fazla olmaktadır. Bebeklerin nabız atışları büyüdükçe yetişkinlerinkine benzemektedir. Bebeklerde nabız kontrolü ilk olarak kol arterden daha sonra da kasık arterden yapılmalıdır.

Bebeklerde nabız ölçümü yapılırken baskının fazla olmaması gerekmektedir. Baskının fazla olması durumunda atış hızı tam olarak hissedilmemektedir. İlk atış hissedildikten sonra 15 saniye kadar tutulması daha sonra da 15 saniyede bir çıkan atış sayısını not etmek gerekmektedir. Atış sayısının olması gerekenden düşük yada fazla olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!