Güncelleme Tarihi:
Bebeklerde motor gelişimi konusuna çocuk gelişimi uzmanları hakimdir. Fakat bir bebek sahibiyseniz bu konuya anne ve babalar da hakim olmalıdır. Bu yüzden motor gelişimi konusuyla ilgili gerekli uzmanlardan bilgi alabilir ve öğrenebilirsiniz. Bebeğin bazı hareketleri zamanında gerçekleştirebilmesi ve olması gerektiği gibi yapabilmesi motor gelişimine bağlıdır.
Bebeklerde Motor Gelişimi Nedir?
Zihnin doğru ve zamanında komut vermesi sonucunda bebeğin kas hareketlerini koordineli şekilde yapabilmesi işlemine motor gelişimi denmektedir. Bu motor gelişimi kaba motor ve ince motor olmak üzere ikiye ayrılır. Bu ayrımın nedeni ise insan vücudunda bulunan çeşitli kas gruplarının olmasıdır.
Kaba motor yeteneklerine örnek vermek gerekirse zıplama, yürüme, koşma ve vurma gibi eylemler verilebilir. Çocuk bu eylemleri rahat bir şekilde yapabiliyorsa kaba motor becerileri gelişmiş demektir. Bebeklerin ya da çocukların tüm bu yetenekleri zamanında gerçekleştirebilmeleri onlara bazı faydalar sağlamaktadır. Öz güven ve benlik saygısının artması bu faydalar arasındadır. Aynı zamanda motor gelişiminin tamamlanması ileriki düzeydeki akademik başarısına da olumlu katkı sağlayacaktır.
Büyük kas gruplarının hareket edebilme yeteneği kaba motor gelişimiyken küçük kas gruplarının hareket edebilme yeteneği de ince motor gelişimidir. İnce motor hareketleri genellikle el ve parmak hareketlerinden oluşmaktadır. Bu hareketlere örnek olarak makas kullanma, yazı yazma, kalem tutma, takma ve çıkartma gibi hareketler verilmektedir.
Bebeklerde Motor Gelişimi Nasıl Desteklenir?
Motor gelişiminin desteklenmesi eğlenceli aktivitelerle olabilmektedir. Oyunlar hem kaba motor becerini hem de ince motor becerilerini desteklemede ilk yöntemdir.
Bebeğin motor gelişimini desteklemek için ilk olarak pedal çevirme hareketini kendisine yaptırabilirsiniz. Bu hareket için bebek sırt üstü yatırılır. Ayak bilekleri tutulur. Yavaş bir şekilde dizler karına doğru çekilir. Sonra tekrar uzatılır. Bu hareket bu şekilde tekrarlanırken gülme ve konuşma etkinlikleriyle eğlenceli hale getirilebilir.
Bebeklerdeki motor gelişiminin desteklenmesi için esneme egzersizi de yapılabilir. Bebek oturma pozisyonuna alınır. Uzak mesafesine bir oyuncak koyulur. Bebeğin oyuncağı bu mesafeden alması sağlanır. Oyuncaklar bebeğin ilgi alanına ve sevdiği ürünlere göre seçilir.
Bebeklerdeki motor gelişimini desteklemenin bir diğer yolu da engeller oluşturmadır. Bilindiği gibi 8. aydan itibaren bir bebeğin emeklemesi beklenir. Bu aşamada bebeğin yolu bir yastık yardımıyla kapatılır. Bebeğin bu yastık engelini aşması sağlanır. Bebeğin engeli aşması için yastığın diğer tarafına yine oyuncak koyabilirsiniz.
Bu yapılan etkinlikler bebeğin kol, gövde, omuz kasları, el ve diz kaslarının güçlenmesini sağlayacaktır. Bebeklerdeki motor gelişimi aile tarafından bu şekilde desteklenebilir.
Bebeklerdeki Motor Gelişimi Geriliği Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerde motor gelişimi geriliğini tespit etmek oldukça zordur. Bebek biraz daha büyüyüp bazı etkinlikleri yapmaya başladıktan sonra motor gelişimi geriliği anlaşılabilir. Bu aşamada bebek çocuk düzeyine gelmiş olabilir. Yürüme, koşma gibi etkinliklerde bir değişiklik fark edildiğinde motor gelişimi geriliği tespit edilebilir. Motor gelişimi geriliği belirtilerine örnek olarak 2 yaşındaki bir çocuğun hala yürüyememesi ya da konuşamaması verilebilir.
Bebeklerde Motor Gelişimi Geriliği İçin Ne Yapılabilir?
Bu durumda direk olarak bir uzmana danışılmalıdır. Motor gelişimi geriliği olan çocuklarda bir uzman eşliğinde program düzenlenerek tedaviye başlanır. Uzman doktorun verdiği programlarla tedavi sürecini yönetmek motor gelişimi geriliği için önemlidir. Anne ve baba motor gelişimi geriliği için tek başına bir uzmandan destek almadan bir şey yapamaz.