Güncelleme Tarihi:
Konak, yenidoğan bebeklerin kafa derisinde meydana gelen, genellikle yağlı sarı renkte olan pul pul görünümlü deri tabakasına infantilseboreik dermatir ya da bilinen adıyla halk arasında buna konak denir. Daha çok 1-3 aylık dönemde ortaya çıkan konak, saçlı deride görülse de bazı durumlarda yüzde, kaş, kulak ve alında da gözlemlenebilir.
Bu konuda her ne kadar kesin bir yargıya varılamasa da, en kabul edilebilir gerekçe anneden geçen hormonların bebeklerde üzerinde böyle bir etki yarattığıdır. Çünkü bu hormonlar bebeğin cildinde yağ oluşumunu hızlandırarak konak tabakasının oluşmasına yol açar. Sanılanın aksine hijyenik problemlerden değil, maruz kaldıkları yüksek orandaki hormonlardır.
Ebeveynlerin konak konusunda endişelenmesine gerek yoktur. Çünkü konak geçici bir cilt problemidir ve bebeklerde çok sık görülür. Ayrıca çevremizden sıklıkla duyduğumuz gibi hijyenle değil hormonlar ve bebeğin daha gelişimini tamamlamamış sindirim sistemiyle ilgilidir. Kolay birkaç ipucuyla konak problemi ortadan kaldırılabilir. Bunun için ebeveynlerin aşağıda önerilen tavsiyelere uyması önemlidir. Bunlar;
Her ne kadar geçici bir durum olsa da eğer bebeğinizdeki konak problemi uzun zamandır geçmiyor, ilerleme gösteriyor, kızarıklık ve yaraların şiddeti artıyorsa mutlaka uzman bir hekime başvurmalısınız.