Güncelleme Tarihi:
6-12 ay dönemi bebeklerin her bir dönemi için farklı özellikte beslenme planları yapılabilir. Ay ay, bebeklerde günlük beslenme nasıl olmalı? Diyetisyen Aysen Arıcan, açıkladı.
• 6. ayda yoğurt, meyve püre (elma, şeftali), sebze çorbaları, anne sütü verilemiyorsa sulandırarak uzun ömürlü süt veya devam mamaları kullanılabilir. Pirinç unu ve sütle gece muhallebisi hazırlanabilir.
• 7. ve 8. aylarda sebze püreleri, buğday, bulgur, pirinç, mercimekten oluşan tahıl çorbaları, mevsim meyveleri, pastörize peynir, çorbalarında kıyma, tavuğun beyaz olmayan etli kısımları demir içerikleri zengin olduğundan bu ayda başlanılması gereken diğer besinlerdir. Yumurta sarısı az miktarlarda kahvaltısında verilebilir.
• 9. ve 12. aylarda ise bebeğe yiyebileceği kıvamda bütün besinler azar azar verilmeye başlanmalı ve tüm besinlerle tanışması bu dönemde sağlanmalıdır.
• 12. aydan sonra evde pişen hemen her yemek yedirilebilir. Ara öğünlerde besleyici, yüksek kalorili olmayan, meyve, yoğurt, süt gibi besinler verilmelidir.
Anne sütü alan bebeklerde günde 3 öğün, alamayanlarda ise 5 öğün ek besin verilebilir. Ek besinlere alıştıktan sonra günde 2-3 porsiyon nişastalı besin (çorba, pirinç, ekmek, kuru baklagil vb), 2 porsiyon sebze-meyve ve 1 porsiyon et ve ürünleri verilmelidir. Günde 500 ml süt ihtiyacı da anne sütü, yoğurt, muhallebi şeklinde dengelenerek verilmelidir.