Bebeklerde gaz sancısını azaltmanın 10 yolu

Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde gaz sancısını azaltmanın 10 yolu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2016 14:59

Sancıları birtakım önlemler alarak azaltmak mümkün.

Haberin Devamı

Bebeğiniz dünyaya tam olarak gelişmemiş bir mide-bağırsak sistemi ile gelir. Yetişkinlerde bulunan sindirime yarayan birçok enzim de bebeklerde henüz tam anlamıyla işlev görmemektedir. Gaz sancıları hafif veya şiddetli olarak birçok bebeğin karşılaştığı bir sorundur. Gaz sancısı, bebeğe zarar vermeyen, belli bir süre ile sınırlı fizyolojik bir olaydır ve bu sancıları birtakım önlemler alarak azaltmak mümkündür. Ne yazık ki bazı bebeklerin gaz sancısı her türlü çabaya karşın altıncı aya kadar sürebilir.

BEBEĞİNİZ AĞLAMA NÖBETİ Mİ GEÇİRİYOR?

Pek çok bebek, doğumdan sonraki ikinci haftadan itibaren, her gün aynı saatlerde başlayan 3 saat kadar canı yanıyormuşçasına ağlama nöbetlerine tutulabilir. Sağlıklı bebeklerde görülen bu tarz nedensiz ağlamalara “kolik” denir. Kolik, bir hastalık değildir ve bebeğe zarar vermez. Her on bebekten birinde görülür. Çoğunlukla 3 ayda sona erer. Eğer bebeğinizin emmesi bozulmuş, gün içerisinde ağlama nöbetlerinin olmadığı dönemlerde de neşesi iyi değil veya başka bir şikayeti daha varsa bu durum kolik değildir, hemen doktorunuza başvurun. Fıtık, barsak düğümlenmesi, orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu gibi problemler de çok ağlamaya yol açar ve bebeğin kolik sorunu olduğu sanılabilir.

Haberin Devamı

Bebeklerde gaz sancısını azaltmanın 10 yolu

GAZ SANCISINI AZALTMANIN YOLLARI

  1. Bebeğinizi mümkün olduğunca anne sütü ile besleyin. Çünkü anne sütü bebeklerin sindirebilmesine en uygun, doğal besindir.
  2. Emzirme aralığın en az 2 saat olarak ayarlayın, saat başı emen bebeklerde sindirilen ve sindirilmemiş süt karışarak gaz yapabilir.
  3. Sakin olun, bebeğe şefkatle ve güvenle yaklaşın.
  4. Bebeği aşırı sıcak veya soğuk ortamlarda bulundurmayın.
  5. Bebeğinizi dar kıyafetlerle, üst üste giydirmeyin.
  6. Bebeği sürekli gözetiminiz altındayken yan veya karın üstü yatırın.
  7. Karnına ve ayaklarına ılık (asla sıcak değil) bezler koyun.
  8. Her beslenmeden sonra gazını çıkartın. Sakin olduğu bir zamanda bebeğin karnına ve ayaklarına masaj yapabilirsiniz.
  9. Evde saç kurutma makinası, elektrik süpürgesi gibi gürültülü cihazların çalıştırılması veya bebeğin arabayla gezdirilmesi rahatlatıcı olabilir.
  10. Piyasada gaz sancısına iyi geldiği söylenen bitkisel hiçbir ürünün kanıtlanmış bir yararı bulunmamaktadır.

Bebeklerde gaz sancısını azaltmanın 10 yolu

EMZİREN ANNENİN KAÇINMASI GEREKEN GIDALAR

Annenin beslenmesi, bebeğin özellikle ilk 6 ay, temel besin kaynağı olan anne sütüne etki ettiği için çok önemlidir. Gaz yapıcı özelliği olduğu bilinen, lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, brokoli, kuru baklagiller, inek sütü ve süt ürünleri, pişmemiş soğan ve sarımsak, baharatlı gıdalar, kahve, çay, çikolata, portakal gibi besinlerin annenin daha az tüketmesi, bebeğin gaz sancısının azalmasına katkıda bulunabilir. Bebeğinizi rahatlaması için öncelikle sizin rahat, olumlu ve anlayışlı olmanız gerekir. 

İHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!