Güncelleme Tarihi:
Çoğu bebek 6-7 aylık olduğunda diş çıkarmaya başlar. Nadiren de olsa bazı bebekler dişle doğar, bazıları 3-5 aylık erken, bazıları ise 9 ayda ilk dişini çıkarır. Nadiren bir yaşına geldiğinde bile dişini çıkarmayan bebekler de olabilir.
Her bebekte değişik durumlar gözlenir, bazı bebekler diş çıkarırken çok fazla güçlük yaşar bazıları da problemsiz diş çıkarır.
Diş Çıkarma Belirtileri
Bir bebek diş çıkarırken diş etleri kızarabilir, şişebilir, acıyabilir ve bebek normalden fazla salya akıtır. Acıyan diş etine gelebilecek bir etki bebeğin ağlamasına neden olur. Bu dönemde bebek annesini daha sık emmek isteyebilir ve katı gıdaları reddedebilir. Böyle durumlarda birkaç gün sık emzirmek ve bebeği katı gıdalar için zorlamamak en uygun davranış olacaktır. Ancak her salya akması ve diş kaşıntısı olan bebek kısa zaman içinde dişini çıkamayabilir ve bu belirtiler birkaç ay öncesinden başlayabilir.
Diş çıkarma sık sık soğuk algınlığı, ishal, ateş ve pek çok rahatsızlığın sebebi olmakla suçlanır. Ancak bu belirtiler diş çıkarma ile birlikte ise genellikle hastalık denemeyecek kadar hafiftir. Fakat diş çıkarma normal bir süreçtir ve kendi başına bir hastalık değildir. Bundan dolayı diğer belirtiler görüldüğünde ve de şiddetli ise “sadece diş çıkarma” olarak düşünüp ihmal edilmemelidir.
Özellikle 39’u geçen bir ateş kesinlikle diş çıkarılmasına bağlanmamalıdır. Bu durumda çocuk doktora götürülmeli ve ateşin sebebi araştırılmalıdır.
Diş çıkarma bir hastalık değildir. Eğer bebeğiniz de ishal, ateş ve kusma varsa doktorunuzla görüşün.
Diş Çıkarma Sırasında Bebeğinize Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?
Ona ısırması için plastik bir halka verin. Buzdolabında soğuttuğunuz, su ve jel içeren diş çıkarma halkaları faydalı olabilir. Yalnız bu tür malzemelerin temizliğine dikkat etmek de çok önemlidir. Eğer yaşı uygunsa çiğnemesi için ekmek kabukları ve gevrekler elma ve armut parçaları verilebilir. Ancak bunların boğazına kaçmaması için mümkün olduğunca büyük boyda olmasına dikkat edilmelidir.
Eğer bebek hala çok acı çekiyorsa, acıyı dindirmek için çocuk doktorunuzdan diş çıkarma jeli isteyin. Ağrı kesiciler de faydalı olabilir. Jel ya da ilaçların hangi miktarda ve sıklıkta verilmesi gerektiği konusunda doktorunuzun talimatlarını dikkatle izleyin.
Bebeğiniz çok miktarda salya akıtırsa çene altı ve ağız çevresi kızarabilir ve yara olabilir. Çocuk doktorunuzdan cildi yumuşatıcı ve koruyucu bir krem isteyin.
Çocuk Sağlığı
Uzman Dr. Anıl Yeşildal