Güncelleme Tarihi:
Bebeklerin beslenmesi oldukça hassas olunması gereken bir konu. Yemesi gerekenler kadar neyi yememesi de önemli. Peki neler yememeli?
•Çiğ ya da az pişmiş yumurta
•Mayonez
•Hazır pişmiş tavuk, hindi eti
•Pastörize yapılmamış peynir çeşitleri
•Katkı maddesi içeren her türlü yiyecek ve içecek
•Güvenli olmayan hazır gıdalar
•Paket çorbalar, hazır muhallebi ya da pudingler
•Kolalı ve karbonatlı içecekler
•Acılı, salçalı ve baharatlı besinler
Bebekken Beslenme Şekli Geleceğini Etkiliyor
1. Bebeğe verilecek her besin, ona özel olarak hazırlanmış olmalıdır.
2. 1 yaşına kadar tuz verilmemelidir. Fazla tuz, bebeğinizin henüz gelişmemiş böbreklerine çok fazla yük oluşturacağından zararlıdır. Ayrıca büyüdükleri zaman damak tatlarının tuzludan yana olmasına neden olur. Bu ise ilerleyen yıllarda yüksek tansiyon riskini artırabilir.
3. 0–6 aydaki bebeklerin tuz alımının günde 1 gramın altında olması öneriliyor.
4. 1 yaşından önce bal verilmemelidir. Şeker vermekten kaçınılmalıdır. İlave şeker içeren gıda ve içeceklerin bazılarında fazlaca kalori olmakla birlikte besin değerleri daha düşüktür. Şekerli gıda ve içecekler, özellikle bebeğiniz bunları yemek aralarında alıyorsa, diş çürümesin sebep olabilir. Ayrıca ileri yaşlarda obezite riskini artırabilir. Tuz ve şekerin sınırlı oranda tüketilmesi, beslenme dengesizliklerini ve bu dengesizlikler yüzünden ilerleyen yıllarda ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını önler.
Bebeklerin Süt İhtiyacını Nasıl Belirleyeceksiniz?
Bebeğin ek besinlere geçtiği dönemde günlük süt ihtiyacı 300–500 ml arasıdır.
Anne sütü alan bebeğe inek sütü vermeye gerek yoktur. Ancak anne sütü verilemediği durumlarda veya 6. aydan sonra bebek inek sütü alabilir. Bazı yayınlarda “Alerji yapabilir” endişesi ile özellikle ilk bir yıl inek sütünün kullanılmamasının gerektiği bildirilmektedir. Ancak ülkemizde yapılan çalışma sonuçlarına göre inek sütü alerjisi çok yaygın bir sorun değildir. Ama ülkemizde birçok sakıncası olan gece sütü verme yaygın olarak uygulanmaktadır.
Günümüzün en önemli sağlık sorunlarının temelinde yetersiz, dengesiz beslenme yatmaktadır. Bu sorunları en aza indirmenin birinci adımı ilk 2 yaş döneminde sağlıklı beslenme ve anne sütüyle beslenmedir.
Diyetisyen
Selma Önelge Gür