Güncelleme Tarihi:
Bebekler ağlayarak dertlerini anlatmaya çalışırlar. Anne ve babalar ise ağlayan bebeklerin karşısında telaşlanır ve neden ağladıklarını kolay kolay anlayamazlar. Ağlamaya sebep olan sorunu bulmak için ağlamanın ne zaman başladığını ve şeklini bilmek gerekir. Sebep bulunduktan sonra ise iş, sadece onu çözmeye kalır. Nasıl mı?
Açlık
Ağlamaya neden olan en önemli sebeplerden biridir. Eğer bebeğin beslenmesi gereken süre gelmişse ve ağlıyorsa öncelikle bebeği beslemek ardından ağlama durmuyorsa başka sebepler araştırılmalıdır.
Kirli Alt Bezi
Bebeklerin cildi çok hassastır, altını kirlettiği zaman çabuk tahriş olur ve kirli bez canını yakmaya başlar bu yüzden bebeklerin altı sık sık değiştirilmelidir.
Sıcak veya Soğuk
Bebeklerin rahat ettikleri ortam ısısı 22-24 c arasındadır, daha sıcak ya da daha soğuk ortamda huzursuz olurlar. Bu ısılarda üstüne penye fanila ve tulum giydirmek yeterlidir, yatağından kaldırıldığında üstüne ince bir yelek giydirilmesi, üşütmemesine yardımcı olur.
Sevgi ve İlişki İhtiyacı
Bebekler anne karnından alışık oldukları sesleri-annesinin sesi- gibi duymak isteyebilirler, bunun için bebeği konuşarak sevmek önemlidir. Annenin ya da babanın kalp atışları bebeği sakinleştirir, kucağa alıp, sol tarafa doğru yatırmak ona güven hissi verir.
Karın Ağrısı
Anne sütü ile beslenen bebeklerde annenin yedikleri ve içtikleri bebekte karın ağrısına neden olup ağlamaya sebep olabilir. İnek sütü alerjisi varsa bebekte formül mama ile beslenirken de karın ağrısı ve ağlamaları olabilir.
Günün belli saatlerinde dindirilemeyen ağlama nöbetleri olarak kendini gösterir, sebebi tam olarak bilinmemektedir. Çeşitli bitkisel ilaçlar ve davranış modelleri gaz sancısını durdurmak için uygulanabilir.
Enfeksiyonlar
Bir bebek sürekli ağlıyorsa ve daha önceki ağlamalarına benzemiyorsa, bu bir hastalık belirtisi olabilir. Orta kulak enfeksiyonu ve idrar yolu enfeksiyonunda ağlama, hastalığın ilk bulgusu sayılabilir.
Çocuk Sağlığı ve Uzmanı
İzlem Göçmen