Bebekler kaç haftalıkken duymaya başlıyor?

Güncelleme Tarihi:

Bebekler kaç haftalıkken duymaya başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2012 00:00

Bebeğinizle iletişime anne karnında başlayın.

Haberin Devamı

Dokuz ayın sonunda ellerinize alıp dokunarak iletişim kurduğunuz bebeğiniz ilk ne zaman sizinle ilişki kurdu, ilk ne zaman hissetti sizi? Siz karnınızda onun hareketlerini hissederek keyiflendiğiniz zaman acaba o bu durumdan haberdar mıydı?

19 - 20. Haftalar civarında dışarıdaki sesler bebeğin kulağına bir miktar filtre edildikten sonra ulaşmaya başlıyor. Anne sesinin yanında, yaşanılan evdeki, sokaktaki yüksek sesleri de duyuyor. Babalara gelince, onlar seslerini duyurmak için 20 - 21. Hafta civarını beklemek zorundalar. Bebekler 24. Haftadan sonra da etraftaki diğer bütün sesleri duymaya başlıyor.

Bebeğin tek bir hücre olarak başlayan yolculuğu ilk üç ayda organ yapımının tamamlanması ile devam ediyor. Bundan sonra bebek büyümeye başlıyor. Bu sırada tüm organlar ve sistemler olgunlaşmalarını yavaş yavaş tamamlıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Numan Bayazıt, bebeğin anneyi hissettiği ilk dönemi şöyle anlatıyor: "Ana rahminde 'amnion' denilen sıvı içerisinde ağırlıksızca duran fetus, bu sıvının dalgalar şeklinde ileteceği sesi dış kulak yolundan beynine iletip onu 'duymak' için 17. haftayı bekliyor. 17 haftalık olan fetus, titreşimlerle ana rahmine iletilen sesin yine rahim içerisindeki sıvıda yaptıkları titreşimleri kulak ve iç kulakta hissedip duymaya başlıyor. Bebekler bu dönemde ani çarpma gibi seslere sıçrayarak tepki gösterebiliyor.

Öncelikle annenin bağırsak sesleri ve kalp seslerini duyup, daha sonra annesi konuşurken titreşen ses tellerinin oluşturduğu vibrasyonun, akciğerler ve karın yoluyla dağılıp kendine gelmesi ile annesinin sesi ile tanışıyor. Bir süre sonra dış dünya ile tek ilişkisi olan bu duyma fonksiyonunun önemini kavrayıp duyduğu sesin; kendi yaşamının bağımlı olduğu kişinin, kendini var edenin sesi olduğunu hissediyor. Bu an itibariyle anne kalp atışları ile anne sesini duyduğu sürece kendi yaşamına dair bir tehdit olmadığına inanıyor ve huzur duyuyor."

İletişime anne karnında başlayın!

Op. Dr. Numan Bayazıt annelere önerilerde bulunuyor: "Anne, bebekle daha onun duymadığı dönemlerden itibaren konuşmaya başlamalı. Çünkü bu anneyi de rahatlatıp gevşeten bir eylemdir. Gevşeyen annenin kalp atımı ve solunumu daha düzenli ve sağlıklı oluyor. Son aylara doğru bebeğin sırt gibi bazı bölümleri dışarıdan hissedilmeye başlıyor. Anne ve babası onu okşamalı. Bebekler doğum sonrası, annelerinin sesini duydukları anda derin bir huzur duyarak kendilerini annelerinin güvenli kollarına bırakıyorlar."

Kaynak: baby & kids

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!