Güncelleme Tarihi:
İnsan zekasını büyük oranda belirleyen genetik mirastır. Ancak bunun dışında bebeğinizin beyin gelişimini etkileyen çok sayıda dış etmen vardır.
Gebe kalmayı planlayan anne adayı, gebelikten en az 1 ay önce 0,4 mg/gün folik asit desteği almalı ve bu desteği gebeliğin ilk 3 ayı boyunca devam ettirmelidir. Bebeğin merkezi sinir sistemi gelişmesi için, özellikle gebeliğin ilk haftalarından itibaren folik asit alınması çok önemlidir.
Sağlıklı beyin gelişimi için genetik mirastan sonra en büyük etken annenin beslenme alışkanlığıdır. Annenin her besin grubundan yeterince alması, dengeli ve sağlıklı beslenmesi zeki bir bebek için olmazsa olmaz kurallardandır. Haftada 2 -3 defa balık yemek bebeğin dil ve motor becerilerini geliştirir. Ara öğünlerinizde sağlıklı atıştırmalıkları; hurma, gün kurusu kayısı, incir, erik gibi kuru meyveleri, çiğ badem, fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişleri aşırıya kaçmadan tüketilebilirsiniz.
Beslenme kadar önemli olan bir diğer faktör ise annenin gebeliğinde yaptığı egzersizlerdir. Egzersizle bebeğe giden oksijen miktarı artar, bu da bebeğinizin daha sağlıklı ve zeki olmasını sağlar. Bu nedenle gebeliğinizde düzenli egzersiz yapın.
Gebeliğinizde mutlaka tiroid testlerinize ve B vitamini düzeyinize baktırın, eksiklik varsa gerekli tedaviyi alın.
Gebeliğinizin 12. haftasından itibaren D vitamini takviyesi, 16. haftasından itibaren de demir takviyesi alın.
İyot eksikliği zeka geriliğine neden olabilir, bu nedenle iyotlu tuz kullanın.
Sigara ve alkol kullanmayın, kafeinli içecekleri günde 3 fincandan fazla tüketmeyin.
Gebelik döneminde bebeğinize klasik müzik ya da size huzur veren müzikler dinletin.
Bebeğinizle sevgi dolu konuşun, ona şarkılar söyleyin, ona sevginizi hissettirin.
Bebeğinize ilk 6 ay bebeğinize sadece anne sütü verin.
Siz mutlu olduğunuzda salgılanan mutluluk hormonları bebeğinizin mutlu olmasını, daha zeki ve akıllı olmasını sağlar, bu nedenle gebeliğinizde olabildiğinizce pozitif düşünüp mutlu olmaya çalışın.