Güncelleme Tarihi:
Hançerlioğulları, kabızlığın anne sütüyle beslenmeyen çocuklarda çok yüksek oranda görüldüğüne dikkati çekerek, "Özellikle anne sütü almayıp mamalarla erken dönemde beslenen çocuklarda, bağırsaklarının uyum gösterememesinden kaynaklı olduğu nedenlerle kabızlığın sık görüldüğü bir toplum haline geldik" dedi.
Geçmiş yıllarda ek gıdaların, mamaların kullanımının yaygın olmadığını, annelerin anne sütüne çok önem verdiğini dile getiren Hançerlioğulları bayanların iş durumlarından kaynaklanarak anne sütünün biraz daha ikinci plana atılır düzeye geldiğini ifade etti.
Kabızlığın belirtileri arasında iştahsızlık, karın ağrısı, yemek yememe arzusu olduğunu belirten Hançerlioğulları, "Çocuk tuvalete çıkamayınca biriken gaita(dışkı) bağırsakta daha da birikmekte ve sertleşmekte. Bu da çocuğun gaitasını yaptığı zaman çatlaklara neden olmakta. Bu çatlaklar da belli bir süre sonra acımalara neden olduğundan dolayı çocuk gaitasını yapmak istemiyor" diye konuştu.
Hançerlioğulları, toplumda ailelerin bebeklerin altını temizlemede sıkça ıslak mendil kullandığını ifade ederek, "Alkollü ya da alkolsüz bu ıslak mendiller kullanılıyor. Bebeklerin altının temizlenmesinde ıslak mendil kullanımı tahrişe ve çatlakların artmasına neden olur ve kabızlığın iyileşmesi engellenir" dedi.
Ailelerin özellikle çocukların popolarını her seferinde ılık sabunlu sularla yıkaması gerektiğini vurgulayan Hançerlioğulları, ailelere ıslak mendilden kaçınmalarını önerdi.
Hançerlioğulları, kabız olan çocuklara da sıcak oturma banyoları yaptırılması gerektiğini ifade ederek "Aileler bir suyu kaynatacaklar bu kaynadıktan sonra çocuğu yakmayacak bir düzeyde leğene ya da küvete koyacaklar, çocuklar poposu suya gelecek şekilde 10-15 dakika oturacaklar. Bunu 15-20 gün yaptıkları taktirde ve uygulanan diyetlerle kabızlık vakalarının yüzde 90'ının çözüldüğünü gördüm" ifadelerini kullandı.
Çatlakların daha da fazla devam ettiğinde çocuklarda çok ciddi sonuçlara neden olabileceğini anlatan Hançerlioğulları "Bu sonuçlar ancak ve ancak cerrahi müdahale yapmak zorunda kaldığımız durumlar olabiliyor. Bu nedenle de daha erken dönemlerde kabızlık sorunu olan ailelerden tek ricam ıslak mendili bırakın eskiden annelerimiz ne yapıyorsa bu şekilde uygulamalar yapın" dedi.
Hançerlioğulları, kabızlık haricinde de ıslak mendil kullanımına kesinlikle karşı olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Vücudun belli bir dokusu var bu doku doğal yöntemlerle temizlenmesi gerektiğine inanıyorum. Bu da sudur, sabundur. Islak mendiller ne kadar kaliteli olursa olsun bunlar doğal derinin bozulmasına neden oluyor ve tahriş yapıyor. Popoda kızarıklık hatta genital bölgede de kızarıklık, iltihaplanma oluyor. Bunların tek nedeni ıslak mendiller. En güzel yöntem su ve sabun birlikteliğidir.”