Güncelleme Tarihi:
Birçok ebeveyn bebeklerine kitap okumanın faydalarının farkında değildir. Oysaki bebeklere kitap okunması onların gelişim alanlarına katkı sağlar ve ebeveynlerine yakınlaşmalarını destekler. Bebeğinizle doğrudan ve yüksek sesle ne kadar çok konuşursanız, gelişmesi ve büyümesi açısından bu o kadar önemlidir. Kitap okunmasıyla birlikte bebeğin dinleme yetisi ve hafızası da gelişme gösterir. Bu hem onun ruhsal doyumu hem kelime hazinesi hem de bilişsel gelişimine önemli katkılarda bulunur. Bu yüzden 6 aylıktan itibaren bebeklere kitap okumak sesinizi tanıması ve size daha yakın olması için çok iyi bir araçtır.
Bebeğinize ne kadar çok kitap okursanız, bebeğiniz de o kadar çok kelime tanır, çevrelerindeki hayata dair bilgi sahibi olur. Duydukları kelimeler sayesinde beyinlerinde zengin bir sosyal ve duygusal gelişim ağı oluşur. Bakmak, dokunmak, işaret etmek sorulara cevap vermek gibi sosyal gelişim ve düşünme yetileri de gelişme sağlar. Böylece bebeğiniz siz kitap okurken, duydukları sesleri taklit etmeye, resimleri incelemeye ve gördükleri resimleri hatırlamaya ve yeni kelimeler öğrenmeye başlar.
Anne babalarının düzenli olarak kitap okuduğu bebekler aynı zamanda okumaya ve öğrenmeye de daha yatkın olurlar. Bu noktada anne baba olarak mümkün olduğunca bebeğinizin zihinsel gelişimini destekleyen, onların görsel, işitsel ve dokunsal duyularını harekete geçiren kitapları tercih etmenizde fayda vardır. Kitabı vurgu yaparak okursanız hikayeye duygu katmanızın yanı sıra canlılık da kazandırırsınız. Bu tutum çocuğun kitaba karşı ilgisini artırır.
Çocuğun yaşı ne olursa olsun, ona kitap okumak aynı zamanda çocuğunuzu okşamak için de iyi bir fırsattır. Böylece hem bebeğin hem anne babanın birbirini hissetmesi ve yakınlaşması açısından önemli bir olanaktır. Unutmayın ki çocuğunuz sizinle baş başa geçireceği ve sizden duyacağı her şeyden mutluluk duyar.
Pedagog Sonnur Kükürt