Bebeğiniz ve Sizin için Momidea

Güncelleme Tarihi:

Bebeğiniz ve Sizin için Momidea
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2010 00:00

Momidea, mottasındaki "Anneler Rahat, Bebekler Mutlu…" sloganını hayata yansıtıyor.

Haberin Devamı

Dünyada ilk kez hamile ve emzirme kıyafetlerini tek bir kıyafette birleştiren koleksiyon olma özelliğini taşıyan ve nitelikli bir iş geliştirme ekibinin ürünü olan Momidea, mottasındaki "Anneler Rahat, Bebekler Mutlu…" sloganını hayata yansıtmak üzere çalışmalarını bu eksende yürütmektedir.

Momidea İdeal Anneler Kulübü ise bu yeni yaşantısında anne adayları veya emziren annelere her aşamada destek verebilmek için uzman görüşlerini de onlarla paylaşmaktadır. Bu kapsamda görüşlerini aldığımız Klinik Psikolog Sayın M.Işıl Ertüzün’e bu sürecin bilimsel yönünü sorduk.

Hamilelik Kadının Hayatında Neleri Değiştirir?

Çiftler için, özellikle kadın için hamilelik, doğum ve emzirme dönemi önemli hayat değişiklikleri ve sarsıntıları demek aslında. Ne kadar arzu edilen, ne kadar hazır olunduğu düşünülen bir süreç de olsa aynı zamanda şaşkınlıklar, kaygılar ve dalgalanmalar da yaşanabiliyor. Çünkü fiziksel, psikolojik ve sosyal pek çok şey değişiyor ve bunlarla beraber bir uyum mekanizması da devreye giriyor. Bedenin hem içinde hem de dışa yansıyan görüntüsünde gelişen pek çok değişim ve dönüşüm var. Hormonlar değişiyor, iç organlar birbirinden etkileniyor, mide, barsaklar, idrar yolları, gündelik hayat ritimlerini değiştiriyor. Fiziksel olarak eğilip doğrulması, normal hareketleri kısıtlanıyor, bazı şeylerden daha çok, daha çabuk etkileniyor, sürekli büyüyen bir bedenle yürüyüşü değişiyor, uykusu değişiyor. Bir yandan da içinde hamileliğini hissediyor, bebeğinin gelişimini takip ediyor ve onunla ilişkisi giderek somutlaşıyor.

Haberin Devamı

Karı Koca Arasındaki İlişkide Nasıl Değişiklikler Oluyor?

Bu dönemde eşiyle ilişkileri de dönüşüyor, ikisi de bir yandan anne ve baba olmaya başlıyorlar, artık sadece karı koca olmayacakları, evliliklerinin ve hayatlarının içinde yeni sorumluluklar, yeni düzenlemeler getirecek bir dönüşümü yaşıyorlar. Cinsellikleri, gündelik hayatları, planlarında öncelik verdikleri şeyler, her şey dönüşüyor. Kimlikleri dönüşüyor, anne babasının kızı ya da oğlu olma durumundan bir çocuğun annesi ya da babası olma durumuna geçiş de çok önemli bir dönüşümdür. Hayatta olsunlar ya da olmasınlar önceki kuşaklarla ilişkileri tekrar gündeme getirir. Yani hem nasıl bir anne ya da baba olacaklarını hem de anne ve baba olunca nasıl bir karı koca olacaklarını sorgularlar ve bu hep kendi ailelerinde yaşadıklarıyla da ilişkilidir.

Haberin Devamı

Anneler İçin Sosyal Çevrenin ve Diğer Kadınların Nasıl Bir Rolü Var?

Etraf, aileler, tanıdıklar da bebek beklenirken onlara başka şeyler atfetmeye başlıyor, anneler için yine dışardan da görünür olan bir dönüşüm söz konusu ve kadınlar kendi aralarında herkes kendi hikâyesini paylaşarak annenin dönüşüm sürecine katkıda bulunuyor. Ama bazen özellikle “annelik” sadece olumlu duyguların yaşanabileceği bir durummuş gibi düşünülebiliyor oysa annelikte de, hayatın bütününde olduğu gibi bir duygu yelpazesi söz konusu. Sevgi, şefkat, mutluluk, korku, kaygı, bıkkınlık, tüm bunlar birlikte yer alıyor. Diğer kadınların desteği burada daha da önem kazanıyor. Bu süreçte çeşitli korkular, kaygılar hissedilebiliyor; “Hamilelik nasıl gidiyor, bebeği iyi besleniyor mu, karnının içinde rahat mı, doğum nasıl olacak, sonra hayatında neler değişecek, nasıl bakacak, gelen bebek neye, kime benzeyecek?” Gayet doğal sorular bunlar.

Haberin Devamı

Peki, Doğumdan Sonra Neler Oluyor?

Bütün bunlar doğumdan sonra da devam ediyor. Doğumla beraber iki ayrı beden olarak var oluyorlar artık, fakat emzirme döneminde, aktif olarak emzirme olsun olmasın, kabaca ilk iki yıl, hâlâ bebek ve annenin adeta bir bütünmüşçesine yaşadığı birebir bir ilişki devam ediyor. Ama bunun da kendi zorluklarını barındırdığını söylemek gerek. Çünkü bebeğin annesine bağımlı olduğu kadar, annenin de bebeğe bağımlı olması dolayısıyla, fiziksel bütün ritimleri paralel, gece uyanmalar, emzirme, dolayısıyla annenin de ne yiyip ne içeceği, ikisinin arasında pek çok şey birbirine bağlı. Bu da bazen annenin kendini sınırlanmış, rahatsız, zorda hissetmesine sebep olabiliyor. Bir yandan da böyle hissettiği için suçluyor kendini. Oysa yorgunluğu ve yeni hayatına alışmakta zorlanması, uyum sürecinin bir parçası ve çok doğal! Özellikle çalışan anneler için bir sürü zorluk söz konusu; saatler, düzenlemeler, sütün ya da mamanın nasıl hazırlanacağı, gerektiğinde bunları kime emanet edeceği, ertesi gün işte ne giyeceği… Malum, çalışan kadın anne de olsa yaşantısının pek çok yönünü işinin gerisinde tutmak zorunda. Memesi iltihaplansa da, bütün gece bebeğiyle ayakta da kalsa, ertesi gün işinde, kariyerinde, görünüşünde aksaklık olmaz…

Haberin Devamı

Giysi Seçimi Nasıl Bir Önem Taşıyor?

Annenin işi başından aşkın! Hamileyken bedenindeki hızlı değişim ile kıyafetler dar gelebiliyor ve yakışmadığını düşünebiliyor. Yalnız maddi olarak her aşama için yeni kıyafet almak çok zorlayıcı ve aslında gereksiz ama gene de tabii ki kadın hem rahat etmek hem güzel olmak istiyor. Sonrasında sürekli kusmuk lekeleri, mendiller, kocaman çantalar ve hep hazır olması gereken pek çok şey var… Hemen kilo verilemeyebiliyor, ödemler oluşuyor, hassasiyetler başlıyor, memeler özellikle emzirme döneminde daha da büyüyor. Bunlar da annenin tedirgin hissetmesine neden olabilecek şeyler. O yüzden rahatlık ve işlevsellik çok önemli. Sosyal hayatın, iş hayatının içinde var olmaya devam etmeyi kolaylaştırması da şart.

Haberin Devamı

Bebeğiniz ve Sizin için Momidea

Bütün Bu Zorlukların Arasında Anne Adaylarına ve Annelere Neler Önerirsiniz?

Önemli olan bunların konuşulabilmesi, annenin yalnızlığı içinde korkularının büyümemesi, başkalarının da böyle zorluklardan geçtiğini bilmesidir. Eşlerin bu süreci paylaşabilmeleri de çok önemli ve kıymetli oluyor. Giderek anne, bebek, baba, çift olarak karı koca, bütün hayatları dönüşüyor ve uyum süreçleri içinde hayatın yeni dönemlerine doğru yol alıyorlar. Eğer sıkıntılar ağır basıyorsa, etraflarından destek göremediklerini hissediyorlarsa ya da yorgunlukları ve çaresizlik hisleri giderek fazlalaşıyorsa bu konuda psikolojik destek almaktan çekinmemelerini öneririm. Bir de mükemmel olmayı beklememek önemlidir. Hayatta daima eksiklikler, yoksunluklar vardır, bunlar da ilerlemeyi sağlar çoğunlukla. İyi olma gayreti çoğu zaman yeterlidir.

Değerli görüşlerini bizimle paylaştığı için Momidea İdeal Anneler Kulübü olarak Klinik Psikolog M. Işıl Ertüzün’e teşekkür ediyoruz. Paylaşımlarınız ve her türlü bilgi için www.momidea.net, www.idealannelerkulubu.com, www.emziriyorum.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!