Güncelleme Tarihi:
Bebekler, ağlayarak dertlerini anlatmaya çalışırlar. Anne babalar ise ağlayan bebeklerinin karşısında telaşlanır ve neden ağladıklarını kolay kolay anlayamazlar. Ağlamaya sebep olan sorunu bulmak için ağlamanın ne zaman başladığını ve şeklini bilmek gerekir. Sebep bulunduktan sonra ise iş, sadece onu çözmeye kalır. Nasıl mı? Çocuk Sağlığı ve Uzmanı İzlem Göçmen anlatıyor.
Açlık
Ağlamaya neden olan en önemli sebeplerden biridir. Eğer bebeğin beslenme vakti gelmişse bunu ağlayarak gösterebilir. Bebeğin karnı doyduktan sonra da ağlaması devam ediyorsa başka sebepler araştırılmalıdır.
Bezinin kirli olması
Bebeklerin cildi çok hassastır. Bu nedenle bebeğin altı kirlendiği zaman çabuk tahriş olur ve kirli bez bebeğin canını yakmaya başlar. Bu yüzden bebeklerin altı sık sık değiştirilmelidir. Ayrıca, bebeğinizin rahat ve neşeli olabilmesi için bezi onu kısıtlamamalı, hareketlerini engellememeli, göbeğini sıkmamalı, esnek olmalı, üzerinden kaymamalı ve sızıntıyı önlemelidir.
Sıcak veya soğuk
Bebeklerin en rahat ettikleri ortam ısısı 22-24 C° derece arasındadır. Daha sıcak ya da daha soğuk ortamda huzursuz olurlar ve ağlayabilirler. Bu ısılarda üstüne penye atlet ve tulum giydirmek yeterlidir. Yatağından kaldırıldığında üstüne ince bir yelek giydirilmesi, üşütmemesine yardımcı olur.
Sevgi ve ilgi ihtiyacı
Bebekler anne karnından alışık oldukları sesleri (annesinin ya da babasının sesi gibi) duymak isteyebilirler, bunun için bebeği konuşarak sevmek önemlidir. Bazen bebekler sadece ilgi istedikleri için ağlayabilirler. Annenin ya da babanın kalp atışları bebeği sakinleştirir. Kucağa alıp, sol tarafa doğru yatırmak ona güven hissi verir.
Karın ağrısı
Anne sütü ile beslenen bebeklerde annenin yedikleri ve içtikleri bebekte karın ağrısına neden olur. Bu nedenle bebekler emdikten sonra karın ağrısı nedeniyle ağlayabilirler. Bebekte inek sütü alerjisi varsa formül mama ile beslenirken de karın ağrısı ve ağlamaları olabilir.
Gaz sancısı
En sık karşılaşılan ağlama nedenlerinden biridir. Günün belli saatlerinde dindirilemeyen ağlama nöbetleri olarak kendini gösterir, sebebi tam olarak bilinmemektedir. Çeşitli bitkisel ilaçlar ve davranış modelleri gaz sancısını durdurmak için uygulanabilir.
Enfeksiyonlar
Bir bebek sürekli ağlıyorsa ve daha önceki rutin ağlamalarına benzemiyorsa, bu bir hastalık belirtisi olabilir. Orta kulak enfeksiyonu ve idrar yolu enfeksiyonunda ağlama, hastalığın ilk bulgusu sayılabilir.
Peki, ağlayan bebek nasıl yatıştırılır?
“Bebeğin ağlaması ile ilgili en önemli nokta, ona hemen ve telaşlanmadan yanıt vermektir. Bebeğinizi kendi halinde ağlamaya bırakırsanız daha da hırçınlaşır ve ağlaması yoğunlaşır” diyen Opr. Dr. Mustafa N. Aliihsanoğlu, ağlayan bebeğinizi yatıştırmanın yollarını anlatıyor.
• Onu besleyin
İlk aylarda ağlamanın başlıca nedeni açlıktır. Bu nedenle bebeğiniz ağladığı zaman onu meme ya da biberonla beslemeniz (gece gündüz durmadan beslemeniz gerekse bile) onu yatıştıracaktır.
• Kucağınıza alın
Özellikle ilk aylarda yalnız kucağınıza almak bile onu yatıştırabilir. Gerek duyduğu sevgi dolu bir dokunuş olabilir. Başını omzunuza yaslayarak ya da yüzü yere bakacak şekilde kucağınıza aldığınızda sakinleşiyorsa ağlama nedeni gaz da olabilir.
• Kucağınızda sallayın
Ritmik hareketler bebeği yatıştırır. Yakın çevrede çıkacağınız kısa bir gezintinin sarsıntıları da bebeğin sakinleşmesine yardımcı olabilir.
• Bebeğinizi bir şal ya da battaniyeye sarın
Onun kendini güvende hissetmesini sağlayın (tabii sıcak havalarda değil).
• Karnını ya da sırtını sıvazlayıp hafif hafif vurun
Böylece gazı varsa onu çıkarmasına yardımcı olursunuz.
• Emmesi için bir şey verin
Hemen hemen bütün bebekler emmeye başlayınca ağlamayı bırakırlar.
•Dikkatini dağıtın
Bakacağı ilginç bir şey bazen bebeğinize neden ağladığını unutturabilir. Aklınızda olsun, parlak ve renkli şeyler bebeklerin ilgisini özellikle çeker.