Bebeğiniz 6 aylık

Güncelleme Tarihi:

Bebeğiniz 6 aylık
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2014 01:00

Bebeğiniz bu dönemde nesneleri uzun süre inceleyebilir ve bazı sesiz harfleri çıkarır

Haberin Devamı

Bebeğiniz bu dönemde nesneleri uzun süre inceleyebilir ve bazı sesiz harfleri çıkarmaya çalışır.

BESLENME

Bebeğiniz farklı katı besinlerden farklı vitaminler alır ve vücudunun süt ihtiyacı giderek azalır. Bebeğiniz 1 yaşını doldurana kadar inek sütü vermeyin. Domates, yumurta akı, portakal suyu gibi gıdalar alerji riski yüksek olduğundan 1 yaşı dolana dek verilmemelidir. Ve bir müjde! Artık bebeğinize biberonunu verebilirsiniz. Merak etmeyin kendisi tutabilir ve kaldırabilir. Bu dönemde parmaklarını ve eliyle kavramayı bilinçli olarak yapan bebeğiniz biberonu kavramaktan mutluluk duyacaktır. İki eliyle birlikte kavrayacağı boyutta bir biberon vermeye özen gösterin. İlk başka içecek etrafa dökülecek ve çenesinden akacaksa da küçük meleğiniz zamanla içmeyi öğrenecektir.

UYKU

6. ayda bebeğiniz 12 saati gece olmak üzere toplam 14 saat uyur. Diş çıkardığı için bu dönemde geceleri ağlayabilir. Uyku saati için artık bir düzen oluşturmaya başlayabilirsiniz. Eğer sallayarak uyutursanız kendi başına uykuya dalmayı öğrenemez. Bu süreçte biraz sabırlı olup ağlasa dahi uyumaya bıraktıktan sonra yanına gitmemeniz gerekmektedir. Uyumaya çalışırken sizi istemesi, yalnız kalamaması zamanla bir alışkanlığa dönüşebilir ve bu da uyku problemleri yaratabilir. Dolayısıyla bir süre ağlamasını sineye çekip uyuyana kadar beklemelisiniz.

FİZİKSEL GELİŞİM

Yüzüstü yatarken bacaklarını hareket ettirerek emeklemeye çalışır. Kafasını serbestçe hareket ettirebilir, vücudunu istediği yöne çevirebilir. Parmaklarıyla kendi yemeğini yemek hoşuna gider. İlk dişi çıkabilir. Sırtüstü yatarken dönerek oturur pozisyona geçebilir. Parmakları ve elleri güçlenen bebeğiniz bu dönemde bir şeyleri kavramaktan mutluluk duyacaktır. Nesneleri sıkı sıkı tutarlar ve elleri arasında transfer edebilirler. Ancak yine de bir anda o nesneden ilgileri kopabilir ve nesneyi bırakabilirler. Bu yüzden bebeğinizin eline kırılacak nesneler vermemeye özen gösterin. Bu dönemde bebeğinize bol ve esnek kıyafetler giydirin zira bebeğiniz adeta bir akrobat gibi hareket edecek ve kendi kendine bilinçli olarak yaptığı bu hareketlerden zevk duyacaktır.

SOSYAL GELİŞİM

Ruh halinde ani değişiklikler olabilir. Nesneleri uzun süre inceleyebilir. “F”, “V”, “S”, “Z” gibi sessiz harfleri çıkarmaya başlar. Farklı iki nesneyi kıyaslayabilir. Çiğnemek için sert ve soğuk nesneleri ağzına götürür. Bunda diş çıkarıyor olmasının da büyük etkisi vardır elbette. Bu dönemden itibaren artık bebeğiniz her gördüğü insana mavi boncuk dağıtmaz. Zira tanıdığı kişileri ve yabancıları artık ayırt edebilir. Aynada kendi görüntüsünü de artık tanır hale gelir. Ayrıca sesleri takip etmeye başlayan, yani ilk kez konuşma denemeleri yapan çocuğunuzdan tek heceli kelimeler duyabilirsiniz. Sizi de taklit etmeye çalışacaktır. Dolayısıyla eşinize ismiyle değil anne/baba şeklinde hitap etmeye başlamanız iyi olabilir.

AŞI TAKVİMİ

Hepatit B 3. doz

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Birol SARAL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!