Güncelleme Tarihi:
Ebeveynler için bir dönüm noktası olan 3. ayda, bebeğinizin heyecanlanmasına, neşesine, sıcakkanlılığına ve iletişim kabiliyetinin nasıl bir hızla geliştiğine şahit olacaksınız. Bu süreçte bebeğiniz kendini tanımaya ve sevmeye başlayacak. Özellikle uzun uzun ellerini incelemesi ve kendi kendine konuşması (elbette konuşmaktan kastımız agulamak ve sesler çıkarmak) kendini ve çevresini daha iyi tanımak istemesi anlamına gelmekte. Ayrıca gördüğü her şeyi gözleriyle iyice inceledikten sonra ağzına götürmesi de dünya ile kurduğu ilişkiyi güçlendirmek istemesinden kaynaklanır.
3. ayda nelerden hoşlanıp hoşlanmadığını bilinçli olarak keşfetmeye başlayan bebeğinizin size duyduğu sevgiyi apaçık bir şekilde görebilirsiniz. Sizi ne kadar çok sevdiğini, sizi gördüğünde gösterdiği heyecandan ve mimiklerinden bu dönemde anlayabilirsiniz. Kendisi de zaten size bunu anlatabilmek için elinden geleni yapacaktır.
Artık bebeğinizle oyunlar oynayabilirsiniz! Çünkü o artık oyuncakların renklerini ve şekillerini seçebiliyor. Bu yüzden bu dönemde zeka geliştiren oyuncaklar ve resimli kitaplar bebeğinizin zihinsel ve görsel gelişiminde çok etkilidir. Ayrıca ses çıkaran oyuncaklarla da iletişim kurmaya başlayacaktır.
3. ayda da anne sütü vermeye devam edin. Sütünüzün yetmediği durumlarda mama verebilirsiniz. Ancak doktorunuza danışmadan katı gıdalara geçmeyin.
3. ayın sonuna kadar ara ara uyansa bile geceleri 10 saate kadar uyuyabilir. Sabahları 6’da belki daha bile erken uyanabilir ve gün içinde 2-3 kez kısa da olsa uyur. Öğleden sonra 2 saatten fazla uyumamalılar.
Karın üstü yatarken kol ve dirseklerinden destek alarak 5–10 saniyeliğine vücudunu kaldırabilir. Eğer desteklerseniz kucakta oturabilir. Mimikleri ve çıkardığı sesler güçlenir. Yakalama refleksi kaybolabilir ve elleri hep açık vaziyette durur. Nesneleri tutmak ve sallamak ister. Elleri ile yüzüne ve gözlerine dokunarak kendini tanımaya çalışır.
Ailesini ve yakınlarını ayırt etmeye başlar. Annesine ve babasına daha farklı davranır. Çok kolay güler ve ağlaması azalır. Canlı renklerdeki oyuncaklara karşı ilgisi fazla olur. Yalnız kalmak istemez.
Karma (DBT-Çocuk felci)
Rotavirüs (2.doz)
Pnömokok (2.doz)
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Birol SARAL