Güncelleme Tarihi:
Bebeklerde saç köklerinin gelişimi anne karnında yaklaşık 9-12. haftalarda başlıyor. İkinci ayın başında bebeğin saçlarında görülen dökülmenin sanıldığı gibi yastığa sürtünmeyle bir ilgisi olmadığını kaydeden Dermatoloji Uzmanı Dr. Aslı Eralp, bebeklerde saç bakımı ve kozmetik kullanımı üzerine önemli bilgiler verdi.
Bebeklerin bir kısmı saçsız doğar. Bazı bebeklerde ise 2. ayda başın özellikle arka kısmındaki saçlarda tamamen dökülme olabilir. Bu durum çoğu annenin düşündüğü gibi bebeğin başını çarşafa sürtmesi ile ilgili değidir. Bu dökülmenin nedeni bebeğin anne karnında maruz kaldığı yüksek seviyedeki hormon düzeylerinin doğumla birlikte aniden düşmesidir. Bu dökülme her bebekte çok yoğun değildir.
Her yıkamada şampuan gerekmiyor
Bebeklerin saçlı derileri hassastır. Büyüklerin kullandıkları şampuanları kullanamazlar. Büyükler için olan şampuan ve saç kremleri bebeklerde saçlı deride kızarıklık, pullanma, kaşıntı ve iyileşmeyen yaralara sebep olabilirler. Bebeklerin her yıkanmada şampuana ihtiyaçları yoktur. Haftada bir kez şampuanlamak yeterlidir. Bebekler için seçilecek şampuanların bebeklerin ciltlerindeki koruyucu lipid tabakayı bozmaması gerekir. Bebekler için üretilen şampuanların içeriğinde paraben, phytalat ve phenoxyethanol gibi koruyucu maddeler ve parfüm bulunmamalıdır. İçeriği organik olan sertifikalı bebek şampuanları ve bebekler için üretilmiş medikal şampuanlar kullanılabilir. Bu şampuanların PH değerleri nötrdür. Bebeklerin hassas cildini tahriş etmezler. Sabun ve deterjan içermediklerinden çok köpürmezler, rahatca durulanırlar ve göz yakmazlar.
Konaklardan kurtulmak için zeytinyağı kullanabilirsiniz
Bazı bebeklerin saçlı derilerinde yağlı yapışık kabuklar mevcuttur. Buna halk arasında konak denmektedir. Bunlar yağ bezlerinin farklı çalışmasıyla oluşurlar ancak kalıcı değillerdir. Banyo öncesinde zeytinyağı ile kabuklar yumuşatılıp kaldırılabilirler. Banyo sırasında konak tedavisi için uygun şampuan kullanılabilir.
Saçları kazıtmak saçı güçlendirmiyor
Bebeklerin ilk saç kesimleri genellikle 1 yaş civarında yapılır. Saçların kazıtılması yeni gelecek saçların daha kuvvetli çıkmasını sağlamaz. Bebeğin terlemesine neden olmayacak şekilde saç kesimi yapılması, kız bebeklerin saçlarını toplarken gergin bir şekilde değil gevşek olarak bağlanması önemlidir. Çok çekilen saçlar özellikle kulak yanlarından dökülecektir. İlk saç kesiminde bebeğin korkmaması önemlidir, yoksa her saç kesimi ebeveynler için zorlu bir süreç olacaktır.