Güncelleme Tarihi:
Bilinçaltımız korku, ön yargı ve eğilimlerimizin oluştuğu ve yönetildiği yerdir. En stratejik bilinçaltı gelişim dönemi hamilelik sürecidir ve bebeğe dünyayı ilk defa anne tanıtır.
Bebek için anne karnı, bilinçsel, duygusal ve fiziksel olarak yoğunlaştırılmış süper bir gelişim merkezidir. Hamilelikte anne, bebeğin ve hamileliğin etkisiyle farklı duyguların yaşandığı bir döneme girer. Annenin hamilelik sürecinde yaşadığı en güçlü duygu, sahiplenme duygusudur. Bunun bebekteki karşılığı ise güven duygusudur. Bu dönemde bebeğin yaşadığı her şey anneden gelen güven duygusu temelinde gerçekleşir. Bu yüzdendir ki normal hayatta, güvenli yaşam alanı en öncelikli ihtiyacımızdır.
Anne karnında bebeğin bilinç ve sinir sistemi gelişimiyle birlikte, anne ile arasında duygusal etkileşimler de başlamıştır. Bu dönemde anne, karnındaki bebeği fiziksel olarak geliştirmekle kalmayıp aynı zamanda bilinçsel ve duygusal olarak da geliştirir.
Bu dönemde anneyi dışarıdan gören göz, annenin pasifleştiği, çekingen olduğunu görür. Bu duygu durumunu aslında bebeğinizin karnınızı ilk tekmelemesidir. Sizi ve dış dünyayı hissediyor, sizin gözünüzden görüyor ve siz de onun bu ilk karşılaşmadaki duygu halini tüm benliğinizde hissediyorsunuz. Çoğu anne baba adayı, bu dönemi gereksiz duyulan endişelerle ve huzursuzlukla geçirir. Bebeğin dış dünyayı tanıması ilerledikçe annenin duygu karmaşıklığı da azalacaktır.
Dünyayı ilk tanıtan rehber annedir. Bebek dünyayı ilk defa annenin pençesinden görür ve bu da annede duygu dalgalanmalarına sebep olur. Bu dönem bebeğinizle en çok konuşmanız gereken dönemdir. Her duygu dalgalanmasında ona yaşanan durumu tanıtın ve anlatın. Bu süreç bebeğin bilinçaltı şekillenme sürecidir. Anne, bebeğine ne kadar pozitif duygu ve güven aşılarsa bebeği doğumdan sonra ve hayatının belki de tamamında o kadar güçlü birey olabilecektir. Çünkü ilk temeller bu dönemde atılmaktadır ve bundan sonra gelecekler o temellerin üzerine eklenecektir.