Güncelleme Tarihi:
Bayram tatlınızı pastaneden almak yerine kendiniz hazırlamaya ne dersiniz? Sizler için misafirinize ikram edebileceğiniz nefis lezzetleri bir araya getirdik. İşte kolayca yapabileceğiniz bayram tatlıları ve tarifleri…
ELMALI BAKLAVA
Malzemeler
1 paket hazır baklavalık yufka
2 adet elma rendesi
100 gr dövülmüş ceviz
100 gr tereyağı
50 gr esmer şeker
Yarım çay kaşığı tarçın
50 gr bal
150 gr kaymak
Hazırlanışı
Elma rendelerini 1 tatlı kaşığı tereyağ ve 50 gr esmer şeker ile 7-8 dakika pişirin.
Çekilmiş ya da dövülmüş cevizleri ilave edin.
Yarım çay kaşığı toz tarçın ekleyin ve bir kenarda soğumaya bırakın.
Baklavalık yufkayı kullanırken sürekli yufkaları nemli tutmaya özen gösterin çünkü çok ince olduklarından çabuk kuruyabilirler.
15 cm eninde ve dikdörtgen şeklinde kesip hazırladığınız 20 adet yufkayı üzerine bir bez örterek bir kenara alın.
Bir tavada tereyağının kalan kısmını yaklaşık (75 gr kadar) eritin.
İki yufka yaprağının arasına önce erittiğiniz tereyağını fırçayla sürün.
Yine hazırlanan elma ve ceviz içlerini 15 cm eninde baklava yufkalarının içine, sosis şeklinde incecik yerleştirin ve yufkaları sigara böreği gibi rulolar yapın.
Çapı yaklaşık 2 cm’i geçmeyecek sıklıkta rulo yaparsanız elma harcı içinden dökülmez.
180 derece ısıtılmış fırında, bir fırın kağıdı yerleştirilmiş tepsiye dizdiğiniz baklavaları 20-25 dakika pişirin, renkleri hafif pembeleşmiş olması gerek.
Fırından sıcak sıcak çıkardığınız bu baklavalara fırçayla bolca bal sürün ve servis tabağına alın.
Kaymak parçaları ile ikram edebilirsiniz.
TULUMBA TATLISI TARİFİ
Malzemeler
2,5 su bardağı su
2,5 su bardağı un
1 çorba kaşığı ince irmik
1 çorba kaşığı nişasta
1 çorba kaşığı şeker
1 tutam tuz
3 adet yumurta
125 gr. margarin
Şerbeti için malzemeler
4,5 su bardağı şeker
4,5 su bardağı su
1/4 adet limon suyu
2 su bardağı kızartma yağı
Hazırlanışı
Şerbeti için:4,5 su bardağı şekeri, 4,5 su bardağı su ile kaynatın.
Limon suyu koyun.
Koyulaşınca ateşten alın ve soğumaya bırakın.
Bir tencereye 2,5 bardak su, margarin, 1 tutam tuzu koyup kaynatın.
Elenmiş un, irmik, nişasta ilave edip karıştırarak pişirin.
Tencereye yapışmayacak duruma gelince ateşten alın.
Ilınınca yumurtaları birer birer kırın.
Bir kaşık da şuruptan katıp yoğurun.
Hamuru tırtıllı huni takılmış krema pompasına doldurun.
Kızgın yağa 4-5 cm boyunda sıkın ve makasla kesin.
Tavayı sallayarak hamur pembe renge gelene kadar kızartın.
Soğuk şuruba atın.
Her kızartmada yağı bir süre soğutun.
5 dakika sonra servis tabağına alın.
FISTIKLI KADAYIF
Malzemeler
1 kg. çiğ tel kadayıf
200 gr. Antep fıstığı içi
250 gr. tereyağı
1.5 kg. şeker
750 gr. su
Hazırlanışı
Kadayıfları tel tel ayırın.
Kadayıfların yarısını 150 gr. yağla yağlanmış tepsinin içerisine basın, arasına fıstık serpiştirin, kalan kadayıfları tepsiye koyun.
Kadayıfların üzerini aynı büyüklükte bir tepsi ile bastırarak sıkıştırın.
Kadayıfı fırında kısık ateşte üstü kızarana kadar pişirin.
Üstü pişen kadayıfı başka bir tepsi yardımıyla çevirin, tepsinin kenarlarına 50 gr. yağ damlatın ve tekrar fırına sürün.
Kadayıfın her iki tarafı da piştikten sonra sıcak olarak şerbeti dökün ve servise sunun.
Şerbeti için:
1.5 kg. şeker, 750 gr. su ile kaynayıncaya kadar ocakta tutun.
Kaynara çıktıktan sonra 5 dakika daha pişirin.
KADAYIF DOLMASI
Malzemeler
250 gr. tel kadayıf (taze, yumuşak ve saçaklı)
152 gr. ceviz içi (elle kırılmış)
1 çorba kaşığı limon suyu
3 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
Kızartmak için yağ
Hazırlanşı
Su ve şekeri tencereye koyarak 10 dakika kaynatın.
Limon suyunu ekleyerek karıştırın, ocağın altını kapatın.
Kadayıftan parçalar alarak 15 x 15 cm. ebadında düz ve çok kalın olmayan kareler hazırlayın.
Her yerinin aynı kalınlıkta olmasına dikkat edin.
Cevizleri elinizle parçalayarak, karelerin bir kenarına dizip dolma gibi sıkı sıkı sarın.
Bu şekilde 6 tane hazırlayın.
Bir kasede yumurtaları çatalla karıştırın.
Kadayıf dolmalarını yumurtaya süratle batırın, elinizden bırakmadan yumurtanın içinde çevirin, aksi taktirde çok yumurta çeker.
Hazırladığınız dolmaları kızgın yağa atarak kıratın.
Dolmalar nar gibi kızardığında daha önce hazırlamış olduğunuz şerbete atın.
10 dakika beklettikten sonra şuruptan çıkarıp fırına dayanıklı oval tepsiye koyarak servis yapın.
HAMUR TATLISI
Malzemeler
1 su bardağı un
2 adet yumurta
1 kaşık tereyağı
1/4 limon
1/2 bardak su
100 gr kaymak
250 gr kızartma yağı
1 çay kaşığı kabartma tozu
Şerbet malzemeleri
1,5 bardak su
200 gr toz şeker
Hazırlanışı
Elenmiş un, yarım bardak su ve yağ ile hamuru hazırlayın.
8-10 dakika sonra içine yumurtaları kırın.
Hamura ceviz büyüklüğünde elips şeklini verin ve kızartma yağında pişirin.
Pişirdiğiniz hamurları hazırladığınız şerbetin içine atıp servis tabağına alın.