Güncelleme Tarihi:
Kurban Bayramı geldi, çattı. Kafanızdaki “Misafirlerime ne hazırlayacağım?” sorusu artık son bulacak çünkü sizler için bayrama yakışır, lezzetli bir menü hazırladık.
İşte, bayram için misafirlerinize sunacağınız enfes bir menü…
Ezogelin Çorbası
Malzemeler
3 çorba kaşığı kırmızı mercimek
3 çorba kaşığı pirinç
3çorba kaşığı tel şehriye
3 çorba kaşığı bulgur
3 çorba kaşığı un
1 adet soğan
2 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı tereyağı
Pul biber
Nane
Su
Sıvıyağ
Hazırlanışı
Mercimek, pirinç ve bulguru ayrı bir kapta haşlamaya alın. Ayrı bir tarafta tereyağını eritin. Üzerine sıvıyağı ve küçük doğranmış soğanı ekleyin ve kavurun. Soğanlar kavrulduktan sonra un ilave edin. Bir süre kavurduktan sonra şehriyeyi ilave edin. İçine nane ve salçayı da ekleyerek bir süre kavurun. Önce soğuk daha sonra sıcak su ekleyin ve kaynamasını bekleyin (Pirinç ve mercimeğin de içinde su olduğunu göz önünde bulundurarak ona göre su ekleyin). Kaynayınca, haşlamış olduğunuz mercimek, pirinç ve bulguru da ekleyin. Tuzu ve baharatını da ayarladıktan sonra pişirmeye bırakın.
Düğün Pilavı
Malzemeler
2 su bardağı pirinç
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
2 baş kuru soğan
1/2 kg. kuşbaşı kuzu eti
3 su bardağı et suyu
3 yemek kaşığı tereyağı
5 adet tane karabiber
Tuz
Karabiber
Yenibahar
Hazırlanışı
Soğanları ince ince doğrayın. Yeteri kadar tuz ve yenibahar ilave ederek, iyice ovduktan sonra bir kaşık tereyağında kavurun. Pirinci kaynar tuzlu suda 45 dakika bekletin. Islatılmış nohudun kabuklarını çıkararak az su ile haşlayın. Kuşbaşı etleri haşlayın. Suyunu süzüp, bir kenara ayırın. Tencerede kavrulmuş soğanların üzerine etleri dizin. Nohut ve kuru üzümü ilave edin. Tane karabiberleri ekleyin. En üste yıkanmış pirinci yayın. Kaynar et suyunu tencerenin kenarından ekleyerek, önce hızlı sonra kısık ateşte pişirin. Üzerine kızdırılmış tereyağı dökün. Çukur servis tabağına ters çevirip servis yapın.
Saç Kavurma
Malzemeler
250 gr kuyruk yağı
500 gr kurban eti
200 gr soğan
250 gr sivri biber
150 gr kırmızıbiber (salçalık biber)
1/2 demet maydanoz
200 gr domates
150 gr çarliston biber (tatlı yeşilbiber)
Karabiber
Pul biber
Tuz
Hazırlanışı
Kuyruk yağını kuş başı yaparak, kızgın sacın üzerine dökün. Pembeleşince üzerine kuşbaşı eti ekleyin. Kavurduktan sonra halka şeklinde kesilmiş biberleri de koyun. Hepsini etler pişinceye kadar kavurun. Üzerine domatesleri, soğanları ve maydanozu ekleyin. Tuz, karabiber ve pul biberi atın. Sacın üzerine bir kapak örtün ve ocağı söndürün. 2-3 dakika sonra hazır olacaktır.
Kolay Ev Baklavası
Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı sirke
Yarım çağ kaşığı tuz
1 adet kabartma tozu
Un
200 gram margarin
Kırılmış ceviz ya da fındık
Mısır nişastası
Şerbeti için
4 bardak şeker
5 bardak su
Birkaç damla limon suyu
Hazırlanışı
Yumurta, sıvı yağ, süt, sirke, kabartma tozu ve tuzu yoğurma kabına boşaltın. Aldığı kadar unu ekleyerek orta yumuşaklıkta bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hazırladığınız bu hamuru 30 eşit parçaya bölün. Böldüğünüz parçaları tabak büyüklüğünde açın ve her birinin arasına nişasta serpip, 10’ar 10’ar üst üste koyun (Toplam 3 parça olacak). 10’arlı olarak grupladığınız bu üç parçadan her birini merdane yardımı ile tepsi büyüklüğüne getirin. Merdane ile açtığınız hamurların arasına fındık ya da ceviz serperek üst üste yerleştirin. Dilediğiniz şekilde kesip üzerine her yerine eşit gelmesine dikkat ederek eritilmiş yağı dökün ve sonrasında fırına sürün ve üstü kızarıncaya kadar pişirin.
Şerbetin hazırlanışı
4 bardak şeker ve 5 bardak suyu tencereye koyup 5 dakika kaynatın. Kaynamış şerbetin içine birkaç damla limon suyu damlatarak 1-2 dakika daha bekleyin.
Not: Soğuk baklavanın üzerine sıcak şerbeti dökün.
Afiyet olsun
İyi bayramlar…