''Başarıya zor yoldan ulaşmayı sevenlerdenim!''

Güncelleme Tarihi:

Başarıya zor yoldan ulaşmayı sevenlerdenim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2014 00:00

“Çak Bir Selam” albümüyle gündeme oturan Ayşe Hatun Önal’la keyifli bir söyleşi…

Haberin Devamı

Uzun bir aradan sonra ‘’Çak Bir Selam’’ isimli albümünü piyasaya sunan Ayşe Hatun Önal, hayatmuzik.com’un müzik yazarı Ahmet Erten’in sorularını yanıtladı. İşte, o keyifli röportaj


“YAPTIĞIM İŞTEN ÖNCE KEYİF ALMALIYIM”

Başarıya zor yoldan ulaşmayı sevenlerdenim

Uzun bir aranın ardından “Çak Bir Selam” albümünü çıkardınız ve dinleyici ile buluştunuz. Bu kadar uzun aranın sebebi iyi şarkı yakalamak mıydı?

Bu soruyla çok sık karşılaşıyorum. Verdiğim aranın birebir müzikle alakası yoktu. İyi bir şarkı için altı yıl ara vermek zaten çok uzun bir süre. Benim verdiğim aranın sebebi biraz daha kişisel. Ara vermeye ihtiyacım olduğunu düşündüm. O arada enerji topladım, güç kazandım, biraz kendimde biriktirdim. Bunların üzerine de zaten en son geçtiğimiz yıl Birol Giray’la iş birliğimiz “Sen ve Ben” dinleyicilerle buluşmuştu. Zaman bir şekilde hızlıca geçti.

Kalbe Ben'le dinleyiciyi oldukça şaşırmıştınız. Çak Bir Selam'la ise büyük bir coşku verdiniz. Şarkıya gelen yorumlar nasıl?

Uzun bir ara vermeme rağmen yaptığım işten çok emindim. Emin olduğum için herhangi bir kaygı da taşımadım. Zaten ben önce yaptığım işten kendim keyif almalıyım. Ben keyif alırsam bu karşı tarafa da yansıyor. Bunun enerjisiyle de zaten şarkıya da çok güzel yorumlar geldi.

Hep tekli formunda projelerle mi müzikal yolculuğunuza devam edeceksiniz, uzun soluklu bir albüm projesi var mı gündemde?

Aslında bir albüm projesi yolda. Yaz sonu gibi yayımlamayı planlıyorum. Bu yüzden de yaz benim için biraz hareketli geçecek gibi görünüyor şimdiden. Şu an şarkıların hazırlanması sürecindeyiz. “Çak Bir Selam” bu yaza çok uygun bir şarkı oldu ama albüm için hazırladığım diğer şarkılar da birer hit olacak gözüyle bakıyorum. Şarkılar tamamlanınca önce bir single, ardından albüm mü yoksa direkt olarak albüm şeklinde mi ilerleriz onu şu an için kestiremiyorum.


“ÇAK BİR SELAM” BENİ ZORLAYACAK BİR ŞARKIYDI

Başarıya zor yoldan ulaşmayı sevenlerdenim

Ayşe Hatun Önal'ın ilk albümünden bu yana hep birbirinden farklı tarzda işlerle adından söz ettirdiğini görüyoruz. Hep farklıyı denemek mi yoksa matematiksel bir hesapla mı şarkı seçiyorsunuz?

Allah bana her defasında aynı tarz iş çıkartmayı ve kendimi tekrar etmeyi nasip etmesin. Kendini tekrar eden bir insan olmayı hiçbir zaman hiçbir işimde tercih etmedim. Her defasında biraz daha farklı, çıtayı biraz daha yükseltecek, beni zorlayacak işler yapmak istedim. Örneğin “Çak Bir Selam”, beni zorlayacak bir şarkıydı ama zaten ben de bunu bilerek seçtim. Yoksa yine “Kalbe Ben” gibi daha düz vokalleri olan bir şarkı seçerdim, nasılsa tuttu derdim ama kendimi yenilemeyi seviyorum. Kendimi yenilediğimde daha güçlü ve daha taze hissediyorum. Bir sonraki iş için daha çok enerji buluyorum kendimde çünkü esasında ben başarı odaklıyım. Başarıya da zor yoldan ulaşmayı sevenlerdenim. Evet, bakıyorsun bir kadın 5 albüm çıkartmış, 5 albüm de aynı. Aynı sözler, aynı ritimler... Amaç para kazanmaksa tabii ki yine kazanırsın ama başarı bence yapamayacağını düşündüğün şeyi yapmaktır. Yapabildiğini tekrar yapmak benim için başarı değildir çünkü zaten hali hazırda yapıyorsun onu. Evet, şarkı okuyorsun da senin kapasiteni zorlayacak şeylere el uzatıyor musun, önemli olan o. Kapasitenin üzerinde kendini çalıştırıp başarı elde edebiliyorsan, o zaman kendini tebrik ettiğin noktalar onlar olmalı. Normalde şarkı söylemeyip bu kadar dik bir şarkıyı okumak benim için bir cesaret işiydi çünkü ses tellerim bildiğin tembel. Sürekli aktif olarak bu işi yapan birinin böyle bir şarkı söylemesi çok kolay olabilir ama benim gibi her daim şarkı söylemeyen birinin böyle bir şarkıyı seçmesi dışarıdan bakıldığında mantık dışı aslında. Ama zaten mantık dışı şeyleri sevdiğim için onları mantıklı hale getirmeyi seviyorum. Biraz mücadeleyi seviyorum galiba : )


KİMSEYİ GÖZÜMDE TABULAŞTIRMIYORUM

Başarıya zor yoldan ulaşmayı sevenlerdenim

Tarz olarak kendinize yakın bulduğunuz ya da albümlerini kaçırmadan aldığınız isimleri öğrenebilir miyiz?

İlkokuldan beri hocalarımızın bize empoze ettiği bir şey vardır: “Önüne bir örnek koy, birini örnek al.” Bence kimse kimseyi örnek almamalı, kimse kimseyi tabulaştırmamalı. Beğenmek başka bir şey, ben de beğenirim bir şeyleri ama kimseyi kendime yakın görmüyorum. Yakın olmak da istemiyorum kimseyle. “Herkes kendisi olsa yeter zaten” diye düşünüyorum. Kendim dâhil olmak üzere kimseyi gözümde tabulaştırmıyorum. Ne ben ne de bir başkasında ekstra bir şey görmüyorum. Herkes işini yapıyor. O yüzden kimseyi takip etmiyorum, yakın da uzak da görmüyorum. Sadece kendi düşüncelerimi takip ediyorum onun dışında müzikle ilgili hiçbir şeye bağımlı değilim.

Artık arşivlerde saklanan CD’ler de yerini dijitale bırakıyor. Son yıllarda müzik dünyasında gerçekleşen dönüşümü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Aslında iyi oldu CD’ler çok yer kaplıyordu, bir de çok toz çekiyorlardı :) Şaka bir yana, Türkiye’deki oturmamış yasal boşluklardan biri de bu. Dijital müziğin daha çok yol almasını istiyorsak bu alandaki telif sorunlarının bir an önce çözülmesi gerekiyor. İnsanlar emeklerinin karşılığını alabildiği sürece bu dijital dönüşüm ancak o zaman değer kazanacaktır.

‘Hayat Müzik’ okurlarına söylemek istediklerinizi paylaşır mısınız? 

Müziği bu kadar derinlemesine takip eden, üzerinde emek harcayan platformların varlığı beni sevindiriyor. Buradan da tüm ‘Hayat Müzik’ okurlarına içten bir selam çakıyorum! 

Röportaj: Ahmet ERTEN/Hayat Müzik/2014

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!