Güncelleme Tarihi:
“Uyku ve baş ağrısı birçok noktada neden ve sonuç ilişkileri ile kesişiyor” diyen Nöroloji Uzmanı Dr. Ferda Korkmaz Özkanoğlu, uyku kaynaklı baş ağrıları hakkında bilgi verdi.
Azalan ya da uzayan uyku süreleri, uykuda diş gıcırdatma ve uyku-apne sendromu olmak üzere birçok uyku sorunu baş ağrısına neden olabiliyor. Ağrı sırasında uyumak, ağrıyı geçirebiliyor ancak baş ağrısı uykuya dalmayı ve uykuyu sürdürmeyi zorlaştırabiliyor. Yetersiz ve kalitesiz uyku, ağrının tekrar başlamasına sebep olabiliyor.
Uyku ile ilişkili migren sıklığı % 16
Birçok migren hastası hafta içi azalan, hafta sonu ise artan uyku süresi ile baş ağrısının tetiklendiğini tecrübe etmiştir. Beynin uyku-uyanıklık ritmini düzenleyen merkezinin migren ataklarının ritminden de sorumlu. Kronik migrende ise değiştirilebilir risk faktörleri içinde uyku da yer alıyor. Artan yaş ile birlikte migren-uyku ilişkisi daha da belirginleşiyor. Yapılan çalışmalarda 20-30 yaş aralığında uyku ile ilişkili migren sıklığı %16 iken, 31-40 yaş aralığında %27, 41-50 yaş aralığında %38, 51-60 yaş aralığında %45, 61-70 yaş aralığında %58’e kadar çıkıyor.
Uyku apne sendromu ile küme baş ağrısı paralel gelişiyor
Küme baş ağrısı, özellikle genç erişkinlerde, erkeklerde ve sigara içenlerde daha sık görülüyor. Ağrı tipik olarak tek taraflı, göz çevresinde ve çok şiddetli ancak kısa süreli oluyor, baş ağrısının olduğu taraftaki gözde küçülme, yaşarma, kızarma, burunda tıkanma ve akma, yüzün yarısında şişmenin de eşlik edebilir. Bu ağrı atakları belirli dönemlerde peş peşe gelip kümeleşebileceği gibi devamlılık da gösterebilir. Ağrılar sıklıkla sabah erken saatlerinde ya da uykuya daldıktan bir saat sonra başlar. Küme baş ağrısı olan kişilerde uyku apne sendromu sıklığı genel topluma nazaran daha fazla görülür. Uyku apne sendromu ile küme baş ağrısının birbirini tetiklemesinden ziyade birbirine paralel gelişen durumlardır. Uyku apne sendromunun tedavisi ile küme baş ağrılarının da gerilediği gözlenmiştir.
Hipnik baş ağrısı
Sadece uyku sırasında başlayan hipnik baş ağrısı genelde 50 yaş üstünde ve çok nadir görülür. Genellikle uykuya daldıktan birkaç saat kadar sonra, çoğunlukla tüm başta, 30-60 dakika kadar oldukça şiddetli, zonklayıcı tarzda şiddetli bir ağrıdır.
Günaydın baş ağrıları
Günaydın baş ağrıları da denen sabah baş ağrılarının önemli bir nedeninin uyku-apne sendromu. Bu nedenle sabah baş ağrısı olan kişilerin uyku özelliklerinin mutlaka irdelenmesi gerekir. Uyku-apne sendromunda soluğun gece boyu defalarca durur ile oksijen miktarının düşer, karbondioksit oranı yükselir, kan basıncının (tansiyon) artar, toplardamarlardaki genişleme nedeni ile kafa içi basıncı artar, kalp hızı değişkenlik gösterir ve mikro uyanıklıklarla uyku defalarca bölünür. Uyku süresince yaşanan bu kaotik durumun hem uyku anına hem de uyanık olunan zamana ait etkileri var.