Güncelleme Tarihi:
En sağlıklı banyo, ılık suyla yapılır ve yaklaşık 20 dakika sürmelidir. Banyo suyunun sıcaklığı 40 dereceyi geçmemelidir. Sıcak suyla yıkanmayı seviyorsanız 10 dakikadan fazla banyoda kalmamalısınız. Banyodan çıktıktan sonra vücudunuzu bir süre dinlendirin. Bir müddet kahve tüketmemeye özen gösterin çünkü kahvenin içindeki kafein vücuttaki sıvının atılmasına sebep olur.
Banyo yapmak ya da duş almak için ne çok aç ne de çok tok olmak gerekir. Yemeklerden 1-1,5 saat sonrası banyo yapmak için idealdir. Tok karnına yapılan banyo vücudu oldukça yorar, açken banyo yapmak ise tansiyonu düşürür.
Çocuklara temizlik alışkanlığı 2 yaşından itibaren kazandırılmalıdır. 2 yaş dönemi çocuklar için çok önemlidir çünkü bu süreçte kendi bedenlerini tanımaya ve taklit yoluyla bazı beceriler kazanmaya başlarlar. Yine bu süreçte sıcak-soğuk, kirli-temiz gibi temel kavramları kolaylıkla öğrenirler. Çocuğa öğretilen bu kavramlar oldukça işe yarasa da yine de bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu süreçte sabırlı olmak gerekir. Eğer suyla ilgili kötü anıları yoksa genelde tüm çocuklar banyo yapmayı sever ve banyo sırasında suyla oynamaktan büyük zevk alırlar. Banyo yapmayı sevmeyen bir çocuğunuz varsa, banyoyu eğlenceli hale getirmek için suda yüzen oyuncaklardan faydalanabilirsiniz. Kendi seçeceği bir bornoz ve banyo için neşeli terlikler almanız oldukça hoşuna gidecektir.
Çocukların haftada iki defa yıkanması yeterlidir. Banyo suyunun sıcaklığı annenin elini yakmayacak şekilde olmalıdır. Çocukların yıkanacağı suyun soğuk olmaması gerekir, soğuk su onların hasta olmasına neden olabilir. Bunun için ısı seviyesini ayarlamayı sağlayan termostatik bataryalar kullanabilirsiniz.