Güncelleme Tarihi:
Yaz tatilinin doyasıya yaşandığı şu günlerde, derinliği fazla olmayan sığ sulara “balıklama” olarak adlandırılan atlama sırasında boyun omurgası hasar görebilir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof.Dr. Gülçin Gülşen, balıklama atlama sonucu omurgada kırığın oluşabileceğini söyledi ve bu durumun felce kadar gidebileceğini belirtti.
Prof.Dr. Gülçin Gülşen, özellikle gençlerin denize girmek için çok istekli ve heyecanlı davrandıklarını, dikkatli davranılmamasıyla beklenmedik kazaların olduğunu belirterek, “Bu kazaların başında sığ suya atlama sonucu oluşan omurilik yaralanmaları geliyor. Derinliği bilinmeyen sığ sulara balıklama atlama sırasında alnını su altındaki sert zemine çarpan kişilerde boyun omurgası hasar görüyor, kırık ve ya çıkık meydana geliyor. Zedelenme sadece omurgada kalmıyor, omurgayı oluşturan omurilik içindeki sinirler zarar görüyor ve sonucunda felç ortaya çıkıyor.” dedi.
Özellikle gençlerin, havuzlara yeterli derinliğe sahip olmadığını önemsemeden atlayarak, omurgada kırığa ve ömür boyu felç kalmaya giden sonuçlara yol açabildiğini belirten Prof. Dr. Gülçin Gülşen, bir anlık dikkatsizliğin yaşamı tehlikeye soktuğunu belirtti.
Adrenalin tutkunu gençler, taliniz kabusa dönüşmesin
Gülşen, tatilin sakin ve huzurlu yaşanmasının önemine değinirken, özellikle adrenalin tutkunu gençlerin uyarı ve güvenlik önlemlerini dikkate almadan aktivitelerde bulunduklarını, bunun sonucunda da istenmeyen kazaların meydana geldiğini ifade etti. İki metrenin altında sığ ve bilinmeyen sulara çivileme atlamanın ömür boyu tamir edilemez omurilik yaralanmalarına neden olabileceğini söyleyen Gülşen, “Kıyılarda var olan uyarı levhalarının hatırlattığı kurallara mutlaka uyun. Nasıl ki günlük yaşamda sağlımıza dikkat eder bazı davranışlardan kaçınırız, tatili her anlamda özgürlük kabul ederek ömür boyu çekeceğimiz sağlık sorunlarıyla baş başa bırakacak davranışlardan da kaçınılmalı” dedi.