Balık ve etlere pişerken yağ eklemeyin

Güncelleme Tarihi:

Balık ve etlere pişerken yağ eklemeyin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2014 10:30

Yiyecekleri nasıl pişirmeli, neyle beraber tüketmelisiniz?

Haberin Devamı

Bilinçsizce ve alışkanlıkları değiştirmeden yapılan diyetlerin bitiminde kilo alımı kaçınılmaz oluyor. “Önemli olan; ne yediğiniz, nasıl pişirdiğiniz, neyle beraber, ne zaman ve son olarak da ne kadar yediğinizdir” diyen Beslenme Uzmanı Gönül Ateşsaçan, beslenmede 5N kuralının nasıl olmasını gerektiğini açıkladı.

Diyetlerde önümüzdeki yiyecekler alınır ve yerine yenileri konulur. Bunun mantığını kavrayabilirsek, neden bazı gıdaları yemeliyiz ve neden bazı gıdaları yememeliyiz iyi bilirsek, bir süre sonra kısıtlamaya gerek kalmaz. Katı kuralları olan diyetlerde, bir süre sonra canımız diyet yapmak istemez. Önce ruhsal açıdan ve ardından fiziksel açıdan diyeti bırakırız. Diyetlere başlarken, sağlıklı yaşama geçişin birinci adımının“ sağlıklı beslenme” olduğunu unutmamalıyız.

Beslenmenin 5N kuralı

Önemli olan ne yediğiniz, nasıl pişirdiğiniz, neyle beraber, ne zaman yediğiniz ve son olarak da ne kadar yediğinizdir.

Ne yemelisiniz?

Gün doğduktan batana kadar hayvansal gıdaları gün battıktan sonra sebze grubu tüketilirse metabolizmamız bozulmaz. Sabah hayvansal protein grubu, öğlen hayvansal protein grubu, akşam ise sebze ve karbonhidrat grubu tüketilmelidir.

Nasıl pişirmelisiniz? 

Sebzeler tercihen buharda, haşlama veya fırında ızgara şeklinde pişirilebilir. Etlere pişerken yağ eklenmesi emilimi bozar, kiloya neden olur. Mümkünse et, balık ve tavuk pişerken yağ eklenmemesi gerekir. Sebzelere, makarna ve pilava pişerken 1 yemek kaşığı yağ eklenebilir. Mangalda ızgara kanserojendir, çok sık yapılmamalıdır, zararı yok diye bolca yersek, sindirim sistemimize zarar verir.

Ne ile birlikte yemelisiniz? 

Meyveler yemekten 2 saat sonra tüketilmelidir. Yemeğin hemen öncesinde veya sonrasında yenilen meyveler kilo almaya neden olur. Meyveleri birbiriyle çok karıştırmamak gerekir. Hayvansal proteinlerden et, balık ve tavuk ile peynir, süt ve yoğurt çok sıkı birlikte yenmemelidir. Sabah hayvansal protein grubu ve yanında buğday grubundan elde edilen karbonhidratlar tüketilmeli, öğlen hayvansal protein grubu ve yanında sebze/yeşil salata tüketilmeli, akşam ise sebze ve yanında buğday grubundan elde edilen karbonhidratlar tüketilmelidir.

Ne zaman yemelisiniz? 

Sabah kahvaltısı saat en geç 09:00’da yapılmalı, akşam yemeği ise en geç 8.30’a kadar yenmelidir. Metabolizmanın sağlıklı olması için gece uykusu çok önemlidir. Saat 00.00-04:00 arası uykuda olabilirsek, hormonlarımız düzenli çalışır.

Ne kadar yemelisiniz?

Herkesin midesi kendi 2 avucu kadardır. Ana öğünde 2 avucunuz kadar ve ara öğünde 1 avucunuz kadar yemek yemeniz idealdir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!