Güncelleme Tarihi:
Çalışan kadınlar bebek sahibi olduklarında, bebeklerine birkaç ay baktıktan sonra işe dönmek zorunda kaldıkları için bakıcı arayışına girerler. Anneler bu durumda yoğun kaygı yaşarlar ve bebeklerini emanet edecekleri kişiye güvenmekte zorluk çekerler. Neden mi?
Bebeğinize bakacak olan bakıcıyı seçerken, öncelikle sizin için önemli kriterleri belirlemeniz gerekir. Her anne farklı özelliklere önem verebilir.
Eğitimli Bir Bakıcı Şart!
Bakıcınızın bebeğinize bakması ve onunla oyun oynaması dışında ona birtakım şeyler öğretmesini de istiyorsanız, bu konuda eğitim almış bir kişiyi tercih etmeniz daha uygun olacaktır. Bakıcının daha önce başka bebeklere bakmış olması, annenin bakıcıya güvenmesini kolaylaştırır. Bu konuda çevrenizdekilerden yardım isteyebilir, daha önce onların bebeklerine bakıcılık yapmış olan kişilerle iletişime geçebilirsiniz.
Bakıcınızın Yaşı Önemli!
Bebek bakıcısının yaşı genel olarak bebeğinize vereceği bakım açısından çok önemli olmasa da 20 yaşından küçük bakıcılara bebeğinizi emanet etmek doğru olmayacaktır. 20 yaşın üzerinde ve fiziksel zorluğu olmayan bir bakıcıyı tercih etmeniz, ona güvenmenizi kolaylaştıracak ve çocuğunuzun daha uygun bakım görmesine yardımcı olacaktır.
Sizin İçin Önemli Olan Noktaları Bakıcınızla Paylaşın!
Siz yokken bebeğinizin yıkanmasını istemiyorsanız bunu bakıcıya belirtmelisiniz. Bazı anneler televizyonun açılmamasını, bebeklerinin belirli saatlerde uyutulup uyandırılmasını veya farklı noktalara dikkat edilmesini istemektedirler. Bakıcıyla yapacağınız görüşmede bunları açık olarak ifade etmeniz hem sizi rahatlatacak hem de bakıcının işini kolaylaştıracaktır.
Acil Durumlarda Ne Yapması Gerektiğini Önceden Söyleyin!
Bebeğinizin ateşi çıktığında ne yapması gerektiğini anlatın. Bu ve benzeri acil durumlarda ne yapması gerektiğini, size ulaşamaması durumunda kimi aramasının uygun olacağını bakıcıya net bir şekilde anlatmak, acil durumla baş etme konusunda bakıcıya yardımcı olacak ve böylece sizin kaygılarınızı da azaltacaktır.
Annelerin bebeklerini bakıcıya teslim ederken kaygılanmalarının tek sebebi bakıcıya olan güvenle ilgili değildir. Anneler ayrıca bebeklerini bir başkasına bıraktıkları için zaman zaman vicdan azabı çekmekte, bazı anneler bebeklerini terk ettikleri hissine kapılarak yoğun kaygı ve üzüntü yaşamaktadırlar. Annenin, bu nokta da kendisini rahatlatması gerekmektedir. Bu durumun zorunluluklardan kaynaklı olduğunu aklından çıkarmamalı ve bu olumsuz duygular ile baş etmelidir.
Eve geldiğinde bebekle geçirdiği zaman aralığı kısa da olsa bu zamanı etkin kullanmalı, bebekle uygun şekilde iletişim kurmalıdır. Bunlar sağlandığı sürece bebek de anneye uygun bir şekilde bağlanacak, bakıcıya uyum sağlamada veya bakıcıdan uzaklaşıp anneye dönmekte sorun yaşamayacaktır.
Psikolog E. Efsun Tatar