Güncelleme Tarihi:
Bu soğuk havalarda gribal enfeksiyonların görülme sıklığı da artıyor. Farmakolog ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, soğuk havaların olduğu bu dönemde bağışıklık sistemini güçlendirmek için bitki çaylarından faydalanılması gerektiğini belirtiyor.
Yeşil çay ile birleşen tarçın, karanfil, zencefil, kakule ve karabiber gibi baharatların antimikrobiyal etkisi ve canlandırıcı desteği ile zinde kalmanıza yardımcı oluyor. İşte Prof. Dr. Yeşilada’nın mevsim değişikliklerine karşı önerdiği bitkiler…
- Yeşil çay “kateşin” grubu antioksidan bileşikler bakımından zengindir. Çaydaki bu polifenolik yapıdaki maddeler pek çok hastalığa yol açabilen oksidan etkili serbest oksijen radikalleriyle savaşılmasına yardımcı olmaktadır.
- Tarçının soğuk algınlığında çay olarak içilmesi ya da yoğun derişimli çayının (%5-10) gargara olarak uygulanması yararlıdır. Yapılan bilimsel çalışmalarda uçucu yağının antibiyotiklerin etkinliğini artırdığı gösterilmiştir.
- Karanfil, bakteri, mikromantar veya virüslerin yol açtığı ağız ve boğaz enfeksiyonlarında antiseptik olarak ve ağrı hissini hafifletici etki göstermektedir.
- Soğuk algınlığının önlenmesi ve tedavisine destek olarak zencefil rizomlarının yararları, beklenen etkinin desteklenmesi bakımından önemlidir. Bilimsel çalışmalar zencefil içerisindeki bazı bileşenlerin kuvvetli yangı giderici etkisi bulunduğunu ortaya koymaktadır.
- Kakule, bakteri ve virüsler üzerinde etkilidir. Soğuk algınlığı, bronşit, öksürük, yüksek ateş şikayetlerinin hafifletilmesinde yararlıdır. Bağışıklık sistemini destekler. Sık sık enfeksiyonlu hastalıklara yakalanan kişilerde direnç oluşmasına yardımcı olur. Ağız ve boğaz yangılarında etkilidir.
- Karabiber, toz edilmiş karabiber meyveleri ile hazırlanan çayın gargara şeklinde boğaz enfeksiyonlarında yararlı olduğu bilinmektedir. Bilhassa boğazda soğuk algınlığı belirtilerinin ilk hissedildiği süreçte uygulanması durumunda daha etkili olabilmektedir. Ayrıca yürütülen çalışmalarda bağışıklık sistemini düzenleyici, yangıyı ve spazmları giderici, kanserleşmeyi önleyici etkileri bildirilmektedir. Karabiber meyvesinin bileşenlerinden biri olan piperinin biyolojik etkileri son yıllarda dikkat çekmektedir.