Güncelleme Tarihi:
Bahar aylarında havaların değişmesinden metabolizmamız da nasibini alıyor. Bahar yorgunluğuna neden olan bu durum, her yaştan insanı etkiliyor. Önlemi alınmaz ise depresyona bile neden olabiliyor.
Soğuk havaların bitmesi ve güneşin etkisiyle vücudumuzda bir takım değişimler oluyor. Bahar yorgunluğuna neden olan bu durum, özellikle halsizlik ile kendini gösteriyor. Güneşin kendini göstermesiyle enerji veren bir dönem olarak görülse de bahar, aslında vücudumuzdaki elektrik yükünün arttığı bir dönem. Bu nedenle baharda stresin artıyor, ortaya çıkan gerginlik ise damarları büzüştürüyor ve romatizma, mide ve kalp hastalıklarında artış meydana geliyor. Önlem alınmazsa uyku bozuklukları ve halsizlik kronikleşip depresyona sebep olabilir.
Bahar aylarının neden olduğu olumsuz etkilerden, doğru beslenerek ve düzenli spor yaparak kurtulmak mümkün. Yürüyüş yapmak, çok hareket etmek, sağlıklı beslenerek gerekli vitamin ve mineralleri almak, yeterli miktarda su tüketmek, düzenli uyku ve bitki çayları içmek bizi baharın olumsuz etkilerinden korur. Mevsim geçişlerinde alkol ve kafeinden uzak durmanın yanı sıra olumlu düşünerek de baharın negatif etkilerinden korunabilirsiniz.
Düzenli yapılan egzersizler, hücrelere giden kan ve oksijeni arttırırken damar, kalp, sinir ve solunum gibi tüm sistemlerimizi iyileştirir. Aynı zamanda spor yaparken serotonin hormonu da salgılandığından mutlu oluruz ve enerjimiz artar. Haftada en az 3 saat spor yapmakta fayda var. Açık havada yapılan sporun etkisi daha fazla olduğundan özellikle bahar aylarında yapılabilecek en güzel spor ‘yürüyüş’tür. Bunun dışında pilates, yoga ya da koşu da tercih edebileceğiniz alternatifler arasında yer alıyor. Kendinizi yormadan eğlenceli bir programla gevşeyebilirsiniz.
[fotogaleri=3030,2159,1980]