Bahar bitmeden hijyenik bahar temizliğiyle ferahlayın

Güncelleme Tarihi:

Bahar bitmeden hijyenik bahar temizliğiyle ferahlayın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2018 12:33

Tazeliğin ve yeni başlangıçların habercisi olan bahar temizliği kış boyunca kapalı kalan evlerimizdeki bütün kiri atmanın en iyi yolu. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan, özellikle kar yağışı açısından zayıf geçen kış aylarında hızla yayılan ve mikropların sebep olduğu viral salgınlardan korunmak için en uygun çözümün mikrobiyolojik temizlik sağlayan çamaşır suyu gibi temizlik ürünleri olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Kapı ve pencereler kapalı geçirdiğimiz soğuk ve uzun kış ayları boyunca düzenli temizlik yapmamıza rağmen ortamı yeterince havalandırmadığımız için nem, rutubet ve ısıtma sistemleri sebebiyle evlerimiz düşündüğümüzden çok daha fazla kirlenir. Mikroplar özellikle görmediğimiz gizli saklı köşelere yerleşir. Hijyenik bir bahar temizliği ise ortamı yalnızca gözle görülen kirlerden değil gözle görülmeyen mikroplardan da arındırmamızı sağlar. Sevdiklerimizin sağlığı açısından da önem taşıyan bahar temizliği için doğru temizlik ürünlerinden faydalanmak, harcadığımız zaman başta olmak üzere her anlamda tam verim elde etmek ve derinlemesine bir temizlik sağlamak için öncelik kazanır.

TEMİZLİK ÇOCUKLU EVLERDE DAHA DETAYLI YAPILMALI

Bahar temizliğinin özellikle çocuklu evlerde detaylı bir şekilde yapılmasının çocukların hastalıklara karşı korunması açısından önemli olduğunun altını çizen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan, küresel ısınmanın da etkisiyle tüm dünyada iklimlerin değiştiğini ve bunun da mikropların daha hızlı yayılmasına sebep olduğunu söylüyor: “Bu yıl dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi hava sıcaklıkları mevsim normallerinin ve alıştığımızın düzenin üzerindeydi. Ülkemizde de birçok şehirde kar yağmadı ki bu özellikle kış aylarında çoğalan bazı bakteri ve virüsler daha hızlı yayılarak hastalıklara sebep olması anlamına geliyor. Hatta bazı mikropların mutasyona uğraması bile söz konusu; bu da daha tehlikeli hastalıkların ortaya çıkmasıyla sonuçlanabiliyor. Bir eve ailenin bir üyesi vesilesiyle viral bir salgın taşındığında hasta ev halkının dokunduğu alanlar günlerce virüsleri taşımaya devam ediyor ve evdeki diğer bireyleri de tehdit ediyor. Okula giden bir çocuk hasta olduğunda ev halkını bu hastalığa karşı korumak imkansız hale geliyor.”

Haberin Devamı

Bahar bitmeden hijyenik bahar temizliğiyle ferahlayın

ÇAMAŞIR SUYU DEYİP GEÇMEYİN

Hilal Mocan, temizlik denildiğinde herkesin aklına ilk gelenin su olduğunu ancak suyun tek başına mikroplardan arınmak için yeterli olmadığını belirtiyor. Her yüzey için en uygun temizlik malzemesinin seçilmesinin sevdiklerimizin sağlığı açısından temizliğin en önemli adımı olduğunu söyleyen Mocan, “Genel yüzeylerde mikrobiyolojik temizlik için kullanılabilecek en iyi temizlik ürünü ve en iyi dezenfektan çamaşır suyudur. Ancak seçilen çamaşır suyunun da virüs, sporlu bakteri ve hastalık yapan mantarlar üzerinde etkili olması önemlidir. Her temizlik ürünü ya da çamaşır suyu Clostridyum Tetani, C. Perfiringes gibi çok tehlikeli olan bakterileri yok edemez. Temizlik sırasında tam anlamıyla hijyen sağlanamaması halinde geride kalan mikroorganizmalar, kısa sürede çoğalarak tehlikeyi katlar. Gerekli hijyeni sağlamak için klor ihtiva eden çamaşır suları kullanılması gerekir.”

Haberin Devamı

Bahar bitmeden hijyenik bahar temizliğiyle ferahlayın

FARKLI TEMİZLİK MADDELERİNİ KARIŞTIRMAYIN

Klorun düşünülenin aksine zararlı bir madde olmadığını, yüzme havuzlarından şebeke sularının dezenfeksiyonuna kadar geniş bir alanda belirli miktarlarda kullanıldığını ifade eden Mocan, önemli olanın farklı temizlik maddelerinin karıştırılmaması ve temizlik ürünlerinin ambalaj üzerinde yazan şekilde ve miktarda kullanması olduğunu da ekledi: “Klorsuz olarak yapılandırılan çamaşır sularında ortaya çıkan oksidan maddeler, vücutta birikerek antioksidanlara gereksinimi artırabilir. Ayrıca klorsuz çamaşır sularının virüsler üzerindeki etkisi oldukça sınırlıdır. Bu da salgınların daha da yayılması ile sonuçlanabilir ve başta çocuklar olmak üzere tüm toplumun sağlığını riske atar” dedi. 

BAKMADAN GEÇME!