Bağırsak dostu iyi bakteriler ve probiyotikler

Güncelleme Tarihi:

Bağırsak dostu iyi bakteriler ve probiyotikler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2018 00:10

Günümüzde hepimiz iyi bakterilere ve probiyotiklere daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Antibiyotik kullanımı, stres, uykusuzluk, düzensiz beslenme gibi faktörler, vücudumuzdaki iyi bakterilerin sayısını azaltıyor ve bu gibi durumlarda insan vücudu iyi bakterilere daha çok ihtiyaç duyuyor.

Haberin Devamı

Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Baş, özellikle yaklaşan kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekleyen iyi bakteriler ve probiyotiklerin, düzenli kullanıldığında hem yetişkinler hem de çocukların sağlıklı gelişimi için kilit bir rol oynadığını söylüyor; iyi bakteriler ve probiyotiklerin faydalarını anlatıyor.

OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLAR MUTLAKA TÜKETMELİ

İyi bakteriler ve probiyotikler, çocukların sağlıklı gelişimi açısından önemlidir. Bu tür iyi bakteriler, okul çağındaki çocuklar ve yetişkinler için üst solunum enfeksiyonlarını belirli ölçüde azaltır. Sindirim sistemi ve metabolizmayı düzenler, buna bağlı olarak da bağışıklık sistemi ile ilişkili tüm rahatsızlıklara dair önemli bir destekleyicidir.

Ekmek, peynir, yoğurt, sirke, kefir, turşu, boza gibi fermantasyon ile üretilen tüm gıdalarda bu iyi bakteriler vardır. Hatta günümüzde koruyucu özelliği daha güçlü bakteriler özel olarak seçilip, probiyotik olarak gıda maddelerine eklenir, bu sayede de birçok gıda maddesinde ürünlerin bozulması önlenir ve raf ömrü uzatılır. Bir iyi bakteriye probiyotik diyebilmemiz için insanlar üzerinde sağlığa olan faydalarının klinik çalışmalarla kanıtlanmış olması gerekir.

Haberin Devamı

ISIYLA İŞLEM GÖRMEMELİ

Isıyla işlem görmüş bir fermente üründe canlı mikroorganizma kalmaz. Yani probiyotik ilaveli yoğurdu yoğurt olarak tükettiğimizde, bu probiyotik bakterileri canlı olarak tüketmiş olur ve maksimum seviyede faydalanırız. Fakat yoğurt çorbası yaptığımızda kaynatma süresince bu iyi bakterileri öldürdüğümüz için çorbaya probiyotik diyemeyiz. Probiyotik bakteriler birçok bakteri gibi asitli veya çok şeker olan ortamda yaşayamazlar ve sıcak ortamda da ömürleri çok kısadır.

Dünya Sağlık Örgütü, günlük alınması gereken probiyotik miktarını yapılan klinik çalışmalar sonrasında belirlemiştir. Günlük minimum 100 milyon probiyotik alınmalıdır. Fakat her probiyotiğin kendisi için beyan edilen sağlık faydasına göre tüketimi artabilir.

Ev yapımı yoğurtlarda probiyotik bakteri olsa da bu probiyotik bakteriler mide asitlerine, safraya ve sindirim enzimlerine dirençli değildir ve bu nedenle canlı olarak bağırsağa ulaşmaları mümkün olmaz. Bu nedenle ev yapımı yoğurtlardaki bakteriler, gerçek probiyotik olarak kabul edilmezler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!