Bademcik iltihabı çocuğun kişiliğini değiştirebilir!

Güncelleme Tarihi:

Bademcik iltihabı çocuğun kişiliğini değiştirebilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2013 12:40

“Pandas” denilen davranış bozukluğuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Cevit, bademcik iltihabı geçiren çocuklarda, iyileştikten sonra temizlik konusunda aşırı hassasiyet gösterilmesinin davranış bozukluğuna yol açabileceğini söyledi.

Cevit, yaptığı açıklamada, bademcik iltihabının, çocuklarda beynin hücresel düzeydeki zarının yapısını bozduğunu belirterek, bunun da çocuklarda "titizlik hastalığı"na, ardından da "Pandas" denilen davranış bozukluğuna yol açtığını ifade etti.

 Bademcik iltihabı geçiren çocukların, iyileştikten sonra elini yüzünü daha çok yıkamaya başladığını dile getiren Cevit, "Hassaslaşma ve bazı konularda titizleşme ortaya çıkabiliyor. Bu titizlenme temizlik, yemek seçme anlamında da olabiliyor. Daha önce uysal olan bir çocuk, huysuz bir çocuğa dönüşebiliyor veya tam tersi afacan, hareketli bir çocuk uslu çocuk haline gelebiliyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

 Cevit, şunları söyledi: "Bademcik iltihabı geçiren çocuk, hastalık geçtikten sonra gereğinden fazla temizlik ihtiyacı duyuyorsa, durmadan elini yıkıyorsa Pandas hastalığından yani davranış bozukluğundan şüphelenilmelidir. Pandas hastalığında uysal çocuk daha agresif davranışlar sergileyebilmekte, terbiyeli çocuklar ağzını bozarak küfürlü konuşmaya başlayabilmekte. Yani bademcik hastalığı davranış bozukluğuna neden olmakta. Titizlik hastalığı ilerleyen dönemlerde kişinin çok el yıkmasına bağlı olarak deride dökülmelere, kaşıntılara neden oluyor. Bu titizlik aynı zamanda A tipi kişilik dediğimiz kişiliğe de uyuyor ve bu çocuklarda başka hastalığa da zemin hazırlayabiliyor. Yani çocuğun sosyal uyumu, çocuk okula gidiyorsa okul uyumu bozulabiliyor. Çocuk, tuvalete gitmekten çekinebiliyor, bunun sonucunda da idrar kesesinde sorunlarla, kabızlıkla veya idrar kaçırmayla karşılaşılabiliyor. Sonuç olarak basit bir bademcik iltihabı, sosyal ve davranışsal probleme neden olabiliyor."

Davranış bozukluğu kalıcı olabilir

Cevit, hastalıktan sonra ortaya çıkan davranış bozukluğunun kalıcı olabileceğini, ailenin özellikle bu konuda dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Ailenin, çocuğundaki değişimleri hastayken ve hastalıktan sonra gözlemlemesi gerektiğini ifade eden Cevit, "Çocuk, rahatsızlığı geçirdikten sonra hayatı ve okula adaptasyonunu bozuluyorsa veya aile hayatını da etkileyen bir davranış bozukluğuna doğru yöneliyorsa bunda mutlaka Pandas denilen hastalığın getirdiği karakter veya huy değişikliği göz önünde bulundurmalı. Ailenin mutlaka bir çocuk doktoruna başvurması gerekiyor. Doktor da onu gerekirse psikolog veya psikiyatriste yönlendirecektir" diye konuştu.

Prof. Dr. Cevit, boğazdaki enfeksiyonun erken teşhis edilip tedavisinin yapılmasının davranış bozukluğunu engelleyeceğini sözlerine ekledi.

A.A

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!