Güncelleme Tarihi:
Yüksek topuklu ayakkabı kullanımında, ayağa binen yük öne doğru kayıyor. Bu da ayağın ön tarafına normalden fazla yük binmesine neden oluyor. Artan yükle bereber; halluks valgus, Morton nöroma gibi ağrılı hastalıklar görülebiliyor. Yine vücudun mekanik aksında da topuklu ayakkabı giyimi ile değişim oluyor ve diz, kalça ve bel bu durumu telafi etmeye çalışıyor. Bir süre sonra da bel, kalça ve diz ağrıları görülebiliyor.
Babetler bir kaçış yolu
tüm bu şikayetleri yaşayan bayanlar yüksek topuklu ayakkabılardan bir kaçış yolu olarak babetleri görüyorlar ancak babetler de göründükleri kadar masum değiller.
Babetlerde ayakların rahat olması, sıkma olmaması, topuklu olmaması ilk başlangıçta çok cazip geliyor. Ama bir süre babet giyen hastalarımız bu sefer de topuk ve ayak bileği ağrıları ile ortopedi uzmanlarına başvuruyor ve ‘Acaba topuk dikeni mi oldum?’ sorularını kendilerine sormaya başlıyorlar.
Babet ayakkabılar da topuklu ayakkabılar gibi bazı sorunlara yol açabiliyor. Şöyle ki, babet ayakkabılarda topuk yüksekliği olmaması nedeni ile vücudun yükü topuğa biniyor. Babet giyen kadınlarda topuk, ayak bileği ve aşil tendon ağrıları görülmesinin nedeni de bu oluyor.
İdeal ayakkabının 4-5 cm topuğu olmalı
Prof. Dr. Şeref Aktaş, ideal ayakkabının 4-5 cm topuklu olması, ayak tabanını ve arkını destekler yapıda olmasını öneriyor. Ayakkabıda kullanılan materyalin, deri gibi ayağın havalanmasına izin veren yapıda olmasının da terleme ve mantar problemlerinin önüne geçebileceğini vurguluyor.