Güncelleme Tarihi:
Babaya ve çocuğa ait ortak DNA bölgelerinin birbirleriyle karşılaştırılması ile yapılan “babalık testi”, hangi koşullarda uygulanabiliyor? Dr. Gül Batmaz, babalık testi ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Yapılan DNA karşılaştırmaları sonucunda eğer çocuk ile babanın analiz edilen gen bölgeleri aynı ise test edilen baba adayı çocuğun gerçek babasıdır. Elde edilen genetik bilgi, test edilen baba adayının ki ile eşleşmiyorsa, test edilen baba çocuğun gerçek babası değildir.
Test iki aşamadan oluşuyor
DNA parçaları, adli tıpta kullanılan aynı elektroforetik teknik kullanılarak analiz edilerek, bir bireyin kendine has özellikleri oluşturulduktan sonra, biyoistatistik prosedür % 100'e yaklaşan doğruluk oranı ile babalık olasılığını belirlemek için kullanılır.
Babalık testi yapılmadan önce mutlaka analiz yapılacak kişilerin onayı alınmalıdır. Testin yapılacağı kişi 18 yaşından küçük ise resmi anne ya da resmi babadan onay alınması gerekmektedir. Kişilerin onayı alınmadan analiz yapılması genetik hastalıklar tanı merkezleri yönetmeliğinin 19. maddesine göre yasaklanmıştır.
Babalık testi yapılacak kişilerden (baba ve çocuktan) alınacak kan örneği ile analiz yapılmaktadır. Ayrıca ağız mukozasına sürülen pamuklu çubuklarla da çalışma yapılabilmektedir.
Test delil olarak kullanılamıyor
Özel genetik tanı merkezlerinde yapılan babalık testi sonuçları sadece bilgilendirme amaçlıdır. Mahkemelerde delil olarak kullanılamaz. Adli tıp kurumlarından alınan sonuçlar mahkemede delil olarak kullanılabilir.
Anne karnındayken test sakıncalı
Anne karnında babalık testi yapılması etik olarak uygun değil. Birçok laboratuar da bu işlemi yapmıyor.