Babalar da doğuruyor!

Güncelleme Tarihi:

Babalar da doğuruyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2014 14:00

Hamilelik dönemi baba adayları için de zorlu bir süreç.

Haberin Devamı

“Hamilelik dönemi, anne adayları kadar baba adayları için de oldukça zorlu bir süreçtir” diyen Uzman Psikolojik Danışman Emin Okan Okyay, babalarda doğum paniğiyle ilgili önemli bilgiler verdi, çözüm önerilerini bizlerle paylaştı.

Günümüzde çekirdek ailenin varlığı, çiftlerin genelde bu şekilde yaşamayı tercih etmesi, yoğun iş hayatı ve yorucu modern şehir kavramları doğurganlığı ve çok çocuk sahibi olmayı engellemekte, böylece çiftler bir veya iki çocuğu yeterli görmektedirler. Çocuğun ihtiyaçlarını ve geleceğini düşünme çabasının ürünü olan az çocuk yapma düşüncesi, çiftlerin, kadının hamilelik sürecine de fazla hassasiyet göstermesine sebep olmaktadır.

BABA ADAYLARI EŞLERİNDEKİ DEĞİŞİMLERİ İYİ DEĞERLENDİRMELİ

Hamilelik kuşkusuz önemli bir süreçtir. Ancak burada unuttuğumuz isimsiz kahramanlar da babalardır. Erkeklerin kendini babalığa hazırlamasıyla, kadınların kendilerini anneliğe hazırlaması arasında büyük farklar bulunur. Babalıkta ne kadar güçlü bir duygu yaşanırsa yaşansın, sahiplenme içgüdüsü annelik kadar yoğun olmaz çünkü annelik bir içgüdüyken, babalık öğrenilen bir duygudur. Kadının hamileliğini öğrendiği andan itibaren sürecin ciddi psikolojik etkileri de başlar, özellikle baba adayları eşlerindeki hormonal ve duygusal değişimleri görmeye başladığında kaçınılmaz bir şekilde kendilerini sorgulamaya başlayabilirler. Eşlerindeki değişimleri iyi değerlendirmeli, bu değişimlerin hamilelik sırasında olağan durumlar olduğunu bilmeleri gerekmektedir. 

BAZI DÜŞÜNCELER BABA ADAYLARINI PANİĞE SEVK EDER

Hamile bir kadının vücudunda tüylenme artabilir, saçlarda dökülme olabilir, cinsel istek artabilir ya da azalabilir, uzağı görememeye başlayabilirler, göğüslerinden süt sızabilir, uyuması güçleşebilir; tüm bunlar sürecin karakteristik özellikleridir ve normaldir. Ancak baba adayı bunu çok farklı algılayabilir. Örneğin eşinin hamilelikten dolayı cinsel duygularının azalmasını baba adayı “Artık beni istemiyor ve bebek işin içine girdiğinden beri karım bana eskisi gibi davranmıyor” şeklinde yorumlayabilir. Aynı şekilde tüylenme ve diğer değişimler de baba adayında eşine karşı bir duygu durum karmaşası yaşatabilir. Kendilerinin işe yaramaz olduklarını düşünebilir ve “Acaba nasıl bir baba olacağım?”, “Bebeğim için ne yapabilirim?” , “Ona nasıl daha iyi bir hayat sunabilirim?” gibi düşüncelerle boğuşmaya başlayabilirler. Hele bir de eşinin hamileliği zor geçiyor, sürekli jinekolog veya sağlık kurumuna gidip gelmek gerekiyorsa bu düşünceler tam olarak baba adayını paniğe sevk eder.

EŞLER KADIN DOĞUM UZMANLARIYLA İLETİŞİM HALİNDE OLMALI

Hemen hemen her erkeğin hamilelik ve doğumla ilgili doğru ya da yanlış birtakım bilgileri bulunur. Ancak bu dönemde erkeklerin dikkat etmeleri gereken en önemli detay, eşlerinin kadın doğum uzmanlarıyla iletişim halinde olmalarıdır. Böylece eşlerindeki değişimleri yetkin bir kişiden öğrenmiş olacaklar ve bir nebze onlar için boğucu olan bu atmosferden çıkmış olacaklardır. Eşlerinin sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmeleri için ellerinden geleni yapmaları ve eşlerini her durumda desteklemeleri de kendi ruh halleri için en yararlı savunma mekanizması olacaktır. Bebek ve aile için yapılan plan ve sohbetlerde ortak bir noktada uzlaşılması da çok yararlı olacaktır. Ayrıntılı bir doğum planı yapmak erkeğin o durumda ne yapacağını bilmesi onun rahatlığı ve özgüveni açısından çok önemlidir.

DOĞUM KOÇUNDAN DESTEK ALMAK DOĞRU MU?

Belirtmeden geçmemek gerekir ki, son yıllarda özellikle metropol şehirlerimizde doğum koçluğu (doula) yöntemi çok yaygın. Anne adayları eşlerinden doğum desteği için oldukça çok şey beklemeye başladılar, bu da babalar üzerindeki baskıyı artırdı. Çiftler doğuma hazırlık derslerine giderek bu sürece birlikte hazırlanıyorlar. Ancak bir doğum eğitimi her zaman gergin ve heyecanlı bir babayı doğum sürecinde eşinin tek destekçisi olmaya ve doğum koçu gibi çalışmaya hazırlamak için yeterli olmayabilir.

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!