Güncelleme Tarihi:
Sağlıklı bir bünye için gerekli olan B6 vitamininin eksikliğinde anemiye yola açabileceğini söyleyen Beslenme Uzmanı Gonca Güzel, B6 vitamininin özellikleri ve neden gerekli olduğu konusunda bilgiler verdi.
Suda eriyebilen B6 vitamini ısıya karşı duyarlıdır. Asit ve alkalilere dayanıklıdır. Hayvansal kaynaklı yiyecekler, yüksek ısıda, sıvı olarak hazırlandığında B6 vitamini yüzde 50 oranında kayba uğrar (mamalar ve kahvaltılık tahıllar). Vücuttaki görevi ise metabolizmada birçok reaksiyonda yardımcı olmasıdır. Merkezi sinir sisteminin çalışması, karbonhidrat, protein ve yağ metabolizması ve bağışıklık sistemi için gereklidir.
Gereksinim Ne Kadardır?
Yetişkin bir insanın günlük ihtiyacı 2 mg kadardır. Gebelikte, menopozda ve oral kontraseptif (gebeliği önleyici hap) kullananlarda ihtiyaç artar. Tahıla dayalı diyetlerde, hazırlama ve pişme esnasında oluşan kayıpların önüne geçilirse, yeterli olacaktır.
Pişirme ile kayıplar oluşur. Kısa sürede ve az suda pişirip, pişirme suyunu atmamak gerekir. Normal bir diyetle, günlük gereksinme karşılanabilir. Yetişkinlerde normal olarak günde 400 mikrogram folik asit almak yeterlidir. Metabolizma hızının arttığı durumlarda (hipertiroidi), büyüme cağında, gebelik ve emziklilikte ve kan kaybında gereksinim artar ve normal diyet yeterli olmayabilir. Gebelikte 600 mikrogram, emziklilikte 500 mikrogram alınması gerekir. Gebelikte folik asitin preparat şeklinde verilmesi uygun olabilir. Gebelikte folik asit yeterli alınmazsa, bebeklerde sinir – tüp defekti ile sakat durum olabilir.
Hangi Yiyeceklerde Bulunur?
Karaciğer, böbrek, et ve tam buğday unu, balık, bulgur, pirinç gibi yiyecekler B6 vitamini yönünden zengindir.
Yetersizliğinde Ne Olur?
Yetersizliğinde, anemi görülür. Kemik iliğinde değişiklikler oluşur. Üç yaşında küçük çocuklarda demir eksikliğinden sonra, folik asit eksikliğine bağlı anemi, önemli sonuç yaratır. C vitamini eksikliğinde de, folik asit etkin şekline dönüşemez ve dolayısıyla folik asit eksikliğine neden olur.
B6 Vitamini Hangi Yiyeceklerde Vardır?
En zengin kaynaklar; karaciğer ve diğer organ etleri, balık, yumurta, yeşil sebzeler, kıvırcık marul, domates, ıspanak, ceviz içi ve portakal sayılabilir.