Güncelleme Tarihi:
Vücudun vazgeçilmez gereksinimi olan vitaminlerden B12 ile biotin (H vitamini ya da B7 olarak da bilinir) hakkında detaylı bilgiler veren Beslenme Uzmanı Gonca Güzel, eksikliğinde görülen hastalıkları ve önlemleri sıraladı.
B 12 Vitamini (Kobalamin)
Suda ve alkolde erir. Isı ile kayıplar oluşur. B12 vitamininin etkin olabilmesi için, mide mukozasından salgılanan intrinsik faktöre gereksinme vardır. B12 vitamini intrinsik faktör ile birlikte inçe bağırsaktan emilir. İnce bağırsaktaki emilme bozuklukları, ilaçlar, bağırsak parazitleri, emilimi engeller.
Vücuttaki Görevleri Nelerdir?
Vücutta bazı reaksiyonlara yardımcıdır.
Yetersizliğinde Ne Olur?
Eksikliğinde, bir çeşit anemi (kansızlık ) görülür. Kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin yapısı bozulur, sayısı azalır. Sinir sistemi bozuklukları artar. B12 vitamini yeterince alınamazsa veya emilimi engellerse eksikliği ortaya çıkar. Karaciğer ve böbrek hastalıkları da vitamin B12 deposu azalabilir. Mide ve bağırsak hastalıklarından sonra 3 – 5 yıl içinde B 12 eksikliğine bağlı anemi görülebilir.
Gereksinim Ne Kadardır?
Günlük gereksinme, yetişkinlerde 2.4 mikrogram kadardır.
Hangi Yiyeceklerde Vardır?
B12 vitamini hayvansal kaynaklı yiyeceklerde bulunur. Bitkisel yiyeceklerle beslenen, emziren annelerin bebeklerine, ek olarak B12 vitamini verilmelidir.
Biotin
B grubu vitaminlerindendir ve suda ermektedir.
Vücuttaki Görevleri Nelerdir?
Vücudumuzdaki çeşitli metabolik reaksiyonlarda yardımcı enzimdir. Biotin, ürenin oluşması, yağ asitlerinin ve aminoasitlerin metabolizması için gereklidir.
Yetersizliğinde Ne Olur?
Çiğ yumurta akındaki avidin denilen bir protein, biotinin emilimini engeller. Yumurta pişirilirse, bu özelliği yok olur. Eksikliği pek görülmez.
Gereksinim Ne Kadardır?
Yetişkinlikte günde 30 mikrogram alınması gerekir.