Güncelleme Tarihi:
Çocuğun az yemek yemesi hasta olduğu anlamına gelmiyor her zaman. Ancak ailelerin “Çok yiyen çocuk sağlıklıdır” anlayışı, sağlıklı çocuğu bile hasta ilan edebiliyor.
Özellikle 1-3 yaş arası çocukların bir öğünde iyi yerken başka bir öğünde o kadar iyi yememelerinin doğal olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Beril Bayrak Bulucu, beslenmenin gün gün değil haftalık olarak değerlendirmesi gerektiğini vurguluyor.
Çocukların doğaları gereği az ama sık sık yemek yeme eğiliminde olduğu ise aileler tarafından yadsınan bir gerçek. Geçici iştahsızlıkları nedenlerinden bahseden Bulucu “Bazen de çocukların yemek arasında çok fazla sıvı içmeleri ya da abur cubur yemeleri de yemek sırasında göreceli bir iştahsızlık yaratabilir” diyerek aileleri daha sakin davranmaya davet ediyor.
Dönemsel İştahsızlıklar Olabilir
Dönemsel iştahsızlık kışın sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarından ya da diş çıkarma gibi nedenlerden dolayı olabiliyor. İlaç kullanımı, iklim değişikliği ya da duygusal nedenler çocukların iştahlarının azalması yaşamasında önemli bir neden.
Büyümesinde ve gelişmesinde sorun olmayan çocuğu problemi yok diye kesip atmak ise yanlış. Büyüme ve gelişmede sorunu olan çocukların detaylı bir incelemeye tabi tutulması gerekiyor.
Tüm bunlara rağmen yemek yeme alışkanlığının hastalıktan çok çocuğun yapısı ile alakalı olduğunu unutmamak gerekiyor.
Kalıcı İştahsızlıklar
Kalıcı iştahsızlık durumunda öncelikle çocuğun zorlanmaması önemli bir unsur. Bulucu bu konuda şu önerilerde bulunuyor: “Çocuğa “Bu senin sağlığın, kendin için yiyorsun” hissi verilmelidir. Yemeği olumlu ve keyifli bir şey haline getirmek bir yandan da kendi sağlıklı beslenme alışkanlıklarımızla iyi örnek olmak gerekir. Çocuğun birey olduğunu ve bir miktar özgür karar verme şansının da olması gerektiğini hatırlamak sağlıklı çocuk beslenmesinin önemli şartlarındandır.
Beslenme planının nasıl ilerleyeceği aileye ve çocuğa göre değişir. Oldukça sabır isteyen bir süreç olabilir. Sabırlı ve doğru prensiplerle yaklaştığımızda iştahsız çocukların beslenmesi de daha keyifli hale gelebilir.”