Güncelleme Tarihi:
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte tatil planı yaparken astımı olanların dikkatli olması gerekiyor. Astım ve bronşiti olanlar için uygun tatil önerilerini Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu anlatıyor.
Bir akciğer hastalığı olan astıma bağlı şikayetlerin küf kokusu, kimyasal kokular gibi dış etkenlerden çok etkileniyor. Astımlı kişilerde, öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi şikayetlerin bu etkenlerden dolayı artıyor. Aşırı sıcak ve rutubetli havalarda astım bulguları kötüleşiyor.
Spa’nın Astıma Yararı Var mı?
SPA tedavisi çeşitli ülkelerde, ilaçlı tedavinin başarılı olmadığı ağır astımlı hastalara sağlık güvencesi kapsamında doktorlar tarafından uzun yıllar öneriliyor. Alternatif ve tamamlayıcı tedavi olarak önerilen bu tedavi kürlerinde hastanın içinde yüzdüğü ve buharını soluduğu iki tip şifalı su; biri kükürtlü su diğeri ise karbonatlı tuzlu su kullanılıyor.
Kükürtlü su buharının özellikle alerjik hastalarda sık görülen sinüzit, farenjit, larenjit gibi enfeksiyonlarda etkili olduğu, tuzlu karbonatlı su buharının ise alerjik astımda faydalı olduğu iddia ediliyor. Aynı zamanda bazı araştırmalarda iyotlu tuz buharının solunduğu sıcak termal havuzlarda yüzmenin astım hastalarında hava yollarındaki iltihabi durumu düzelttiği, bunun sonucu olarak da enfeksiyonların iyileştiği gözleniyor.
Deniz Kenarında Yapılan Tatillerin Astıma Etkisi
Astım tanısıyla takip edilen hastaların yaz aylarında özellikle deniz kenarında şikâyetlerinin azalma nedenini nemli iyotlu su buharı solumalarından kaynaklanıyor.
Astım şikâyeti olanlar için en doğru seçimin deniz tatilleri olduğunu söyleyen Nuhoğlu; bol bol tuzlu suda yüzmenin, tuzlu su buharı solumanın tüm havayolları için doğal bir ilaç olduğunu vurguluyor. Kış boyu tıkanan ve enfeksiyonlarla mücadele eden hava yolları doğal tuzlu suyun etkisiyle açılıyor ve sağlıkla nefes almayı sağlıyor.
Havuzlar Astımı Tetikliyor mu?
Havuz suları çoğunlukla klor ile dezenfekte edildiğinden ve açık havuz olsa bile aşırı sıcak havada buharlaşan klorun astım ataklarını tetikleyici etkisi olmasından dolayı havuzda yüzmenin ağırlıkta olduğu tatiller astım hastaları için tavsiye edilmiyor.