Aşk acısı kelleştiriyor

Güncelleme Tarihi:

Aşk acısı kelleştiriyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2012 10:00

Stresi yok et, saçı geri kazan!

Haberin Devamı

Bahar ve yaz aylarında artan güneş ışığı vücut kimyasını da değiştirir. Aşk Tanrısı Eros da yayını eline alır ve okunu en doğru kişiye fırlatmak için harekete geçer. Ama her aşk mutluluk getirmeye bilir. Bu durum hem ruhsal hem de fiziksel birtakım değişikliklere sebep olur. Peki, saçlar aşk acısından etkilenir mi? Saç Sağlığı Uzmanı (Trikolojist) Evrim Bayraktar bu soruyu sizler için cevaplandırdı.

Ani duygusal değişiklikler veya kayıplar, ayrılık, aşk acısı, ölüm, boşanma kişinin ruhsal hayatı için ne kadar travmatik ise saç için de o kadar olumsuzdur. Uzun süren zihinsel stres, saç kaybını ısrarcı hale getirebilir. Bu tür kayıplarda kişi kendisini ne kadar kısa sürede toparlarsa saç kaybı da o oranda düzelecektir. Ancak yaşanan stresin uzun sürmesi durumunda saç kaybı ısrarcı hale gelip kişiyi endişelendirecek boyutlara gelebilir. Uzun süren stres saç kaybına, özellikle genetik yatkınlığı olan kişilerde kalıcı saç kaybını hızlandıran tetikleyen faktör olarak da devreye girebilir. Aşk acısı da zihinsel stres kaynağı olduğu için üzüntüyle birlikte saç kayıpları yaşanabilir.

Haberin Devamı

Stresi yok et, saçı geri kazan!

Saçın geçici olarak dökülmesine “Telogen Effluvium” adı verilmektedir. Normal koşullarda bitkilerin yaprak ve çiçekleri gibi saçlar da belirli bir süre büyür, sonra büyümesi durur ve dökülür. Saçın %85’i büyüme evresindedir.

Saçın büyüme süresi erkekler için genellikle 1-3 yıl, kadınlar için ise 2-5 yıl olarak tanımlanabilir. Saç telleri aynı zamanda büyüyüp dökülmez. Her bir saç teli farklı sürelerde büyüme-dökülme evresi içindedir ve normal koşullarda günlük dökülmeye bağlı saçta hacimsel azalma veya kayıp gözlemlenmez. Ancak geçici dökülmelerde saçlar bir dış etken sebebiyle toplu halde büyüme evresini ani şekilde erken sonlandırıp, dökülme evresine geçer. Bu durum saçta yoğun dökülme görülmesine sebep olur. Saç tellerinin %50’ye kadar olan kısmı bu durumdan etkilenip dökülebilmektedir.

Geçici saç kayıpları, sebep olan faktörün ortaya çıkmasından 6-12 hafta sonra meydana gelir, günlük 150 tel ve üstü sayılarda dökülebilir. Geçici saç kayıplarında saçın sadece bir bölgesinde kayıp yaşanmaz, homojen bir dağılım gösterir. Saçta genel bir seyrelme oluşur. Bu tür saç kayıpları normal koşullarda kendiliğinden düzelir. Sebep ortadan kalktığında veya düzeltildiğinde, saç eski kalitesinde geri gelmektedir.

Haberin Devamı

Bu tür saç kayıplarında diğer etken faktörler

*Yüksek ateşle seyreden rahatsızlıklar

*Yüksek dozda antibiyotik kullanımı yapılan soğuk algınlığı, grip tipi rahatsızlıklar

*Geçirilen ameliyatlar

*Hormon-terapi ve anti-depresan tarzı ilaçların kullanılıp bırakılması

*Kısa sürede-şok diyetlerle veya hastalık sonucu- hızlı kilo kaybı

*Doğum sonrası – hormon seviyelerindeki ani değişimlere bağlı- saç kaybı 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!