Güncelleme Tarihi:
Terleme insanlarda doğal olarak gözlenen ve birçok gerekliliği olan bir olaydır. En temel görevi vücut ısısının ayarlanmasıdır. Bundan başka derinin uygun nemini ve pH’ını sağlar, beraberinde toksik maddelerin vücuttan atılımını yapar. Özellikle heyecanlı ve stresli durumlarda bu ter bezleri aşırı salgılama yapmaktadır. Bundan başka; vücut ısısının yükselmesi, menopoza geçiş, efor veya egzersiz, sıcak ortam, stres, utanma veya pişmanlık duygusu, aşırı şişmanlık, bazı ilaçlar, börek üstü bezinin bazı hastalıkları, boyundaki tiroit bezinin aşırı çalışması (hipertroidi), bazı ağır psikiyatrik hastalıklar, bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar, beklenti ve kaygı bozuklukları, alkol veya benzeri içecekler, aşırı kahve veya çay alınması, bazı baharatlı gıdalar terlemeyi artıran faktörlerdir.
Aşırı terleme yukarıda sayılan ciddi sağlık problemlerinden değilse sadece kişinin içinde bulunduğu durumdan (stres, heyecan veya sıkıntı gibi) kaynaklanıyorsa, artık sadece kozmetik bir sorun değil aynı zamanda bir sağlık sorunu olarak değerlendirilir. Terlemenin tedavisinde terleyen bölgeye dışardan kullanılan “topikal” ilaçlar, terlemeyi azaltan ağızdan alınan ilaçlar, terleyen bölgeye iyontoforezis gibi yöntemler terleyen alanın cerrahi olarak çıkarılması (koltuk altı) olarak sınıflandırılabilir.
Terleme tedavisinde son yıllarda botoks kullanılmaya başlanmıştır. Adale fonksiyonlarını geçici olarak durdurarak etkili olan botoks uygulaması ter bezi faaliyetlerini de geçici olarak durdurduğu keşfedildikten sonra terleme tedavisinde de kullanılmaya başlanmıştır. Botoksun terleme tedavisindeki rolü günümüzde giderek artmaya başlamıştır. Özellikle koltuk altı, el ve ayak terlemelerinde tercih edilen botoks tedavisiyle 4-6 ay süreyle o bölgedeki terlemeye yol açan uyarılar azaltılmaktadır. Botoks, bilinen klasik etkileme yolu olan sempatik sinir sisteminin aşırı duyarlılığını bloke ederek terlemeyi önlemektir. Sempatik sinir sisteminin aşırı duyarlılığı olan insanlar genellikle stresli ve heyecanlı olan ve hemen tepki veren kişilerdir. Özellikle sosyal faaliyetlerde ve toplantı gibi kalabalık ortamlarda aşırı derecede heyecanlandıklarında terlerler. Aşırı terleyen bölgelerine botoks yaptıran hastalar, terlemeleri durduğu için artık böyle sıkıntılar yaşamazlar. Botoks bazı hastalarda 6 aya kadar etkili olabilmektedir. Özellikle yazın aşırı terleyen kişiler yaz başı botoks yaptırdıklarında yaz boyunca havalar serinleyene kadar rahat ederler. Etkisi kalıcı olmadığından istendiğinde tekrar yapılmalıdır. Aşırı terleyen bölgelerde cilt içine ve hemen altına ince iğneler ile enjeksiyon şeklinde uygulanır.
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzman Doktor Betül Erdemir