Anneyle uyuyan bebekler daha güvenli ve mutlu

Güncelleme Tarihi:

Anneyle uyuyan bebekler daha güvenli ve mutlu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2019 10:43

Yeni doğum yapan annelerin bebekleriyle ilk 6 ay boyunca aralarında kuracakları duygusal bağ ileriki dönemler için büyük önem taşıyor. Yeni doğan bebekler annelerinden uzak olduklarında kendilerini terk edilmiş ve mutsuz hissedebiliyorlar. Bu nedenle anneyle sık sık ağlayarak iletişim kuran bebek kendini güvenli, konforlu ve mutlu hissetmek için gece bile annesinden ayrılmak istemez.

Haberin Devamı

Yapılan araştırmalar sonucunda da bebeklerin bir yıla kadar anneleriyle aynı odada uyumaları öneriliyor. Annesiyle temas halinde uyuyan ve gece boyunca yanında bulan bebek kendini yalnız hissetmeyerek daha çok güven duygusuna sahip oluyor, stres duygusu azalıyor ve güven duygusu geliştikçe de uyandığında kendiliğinde tekrar uykuya dalabiliyor ve uyku kalitesi günden güne artıyor.

Bebekle aynı odayı hatta aynı yatağı paylaşmak anne için duygusal bağ kurmanın yanında emzirme ve besleme sıklığı bakımından da konforlu bir tercih oluyor. İlk aylarda uyku düzenleri değişkenlik gösteren ve uykuları sürekli bölünen bebekler acıkma uyarısıyla yaklaşık üç saatte bir uyanır. Bu fizyolojik durum annenin de uykusunu etkiliyor stres, yorgunluk ve bebekle iletişim kurmakta zorluğa neden olabiliyor. Bu noktada bebeğin anneyle aynı yatağı paylaşmasını sağlayan anne yanı beşik ebeveynler açısından büyük avantaj sağlıyor. Annenin, güvenli ve konforlu bir şekilde uyuyan bebeğine gerekli durumlarda zaman kaybetmeden ulaşabilmesi ve özellikle yeni doğan döneminde emzirme rutininde büyük kolaylık sağlaması açısından en çok tercih edilen ürünlerin başında geliyor.

Haberin Devamı

BEBEKLER YUMUŞAK YATAKLA YATMAMALI

Anne-babaların bebekleriyle aynı odayı paylaşması, uyku düzenlerini oturtmalarının yanında sağlıkları ve güvenlikleri açısından da etkili bir yöntem. Bebeğin, anne ve babası ile aynı odada yatması bebeğin nefes alıp verişinin takip edilmesiyle solunum yetmezliğine bağlı ortaya çıkabilecek boğulma risklerini azaltıyor. Amerikan Pediatrist Akademisi'ne göre de bebek ve ebeveynler aynı odayı paylaştığında, bu çocuğun doğru uyuma-uyanma ritmini kazanmasına yardımcı oluyor ve ani bebek ölüm (SIDS) riskini yüzde 50 oranında azaltıyor. Mesela ani bebek ölümlerinin en az görüldüğü Japonya'da bebekler geleneksel olarak anneleriyle uyuyor.

Ancak ebeveynlerin karıştırmaması gereken bir şey var ki o da; aynı odayı ve yatağı paylaşmak demek, bebeğin anne ile baba arasında yatması demek değil. Çünkü bebeğin ebeveynleriyle aynı yumuşak yatakta yatması, ezilmeler gibi olası kazalara karşı önerilmiyor. Bu noktada ani bebek ölümü sendromu riskini azaltıp, geceleri güvenliği ve yakınlığı bir araya getirmenin en ideal yolu, yatak yanı araçlar kullanmaktan geçiyor. Bebeği anne yanına monte edilen sert ve çarşafı iyi gerdirilmiş bir beşikte sırt üstü yatırmak doğumdan sonraki ilk aylarda tercih edilmeli. Ancak ebeveynler beşik seçerken özellikle sertifikalı beşik ve bebek ürünleri olmasına, güvenlik standartlarına uymasına, dikkat etmeli.

Haberin Devamı

BEŞİK SEÇERKEN VE HAZIRLARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

-Güvenli olmayan boşluklardan kaçınmak için, şilte ve yan paneller arasındaki boşluk en fazla bir parmak genişliğinde olmalıdır.

-Nefes alma zorluğu risklerini engellemek için: şiltenin yüzeyine eliniz ile bastırın eğer eliniz batıyorsa şilte çok yumuşak demektir ve bu bebeğin başının da şilteye gömülmesine neden olabilir.

-Çarşafı bebeğin ayaklarının temas edebileceği şekilde beşiğin alt üçte birine doğru düzenleyin. Gece aşırı sıcak olması ya da bebeğin hareket etmesiyle başının kazayla çarşafa dolanması riskini önlemek için çarşaf gergin bir şekilde serilmeli.

-Güvenlik standartlarına uymalı mutlaka sertifikalı olup, güvenlik kemerleri kullanılarak yatağa güvenli bir şekilde bağlanmalı.

Haberin Devamı

-Fonksiyonel, yani her türlü yatağa, yüksekliğe göre ayarlanabilir ve katlanabilir ve hareketli olmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!