Annelik Yaşı ile Doğum Süresi Arasındaki İlişki Nedir?

Güncelleme Tarihi:

Annelik Yaşı ile Doğum Süresi Arasındaki İlişki Nedir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2010 00:00

İleri anne yaşı hem anne hem de bebek açısından bazı komplikasyonları artırmaktadır.

Haberin Devamı

İleri anne yaşı hem anne hem de bebek açısından bazı komplikasyonları artırmaktadır.

Anneye ait riskler olarak, gebelikte görülen gizli şeker hastalığı, gebelik zehirlenmesi olarak adlandırılan preeklampsi hastalığı, kalp ve damar hastalıkları, dış gebelik oluşumu, sezaryen ve müdahaleli doğum sıklığında artış, eş kısmının yerleşim hataları nedeni ile gebelik kanamaları sayılabilir. Bu gibi komplikasyonlar nedeni ile anne ölüm hızı 5 ila 15 kat artmaktadır.

Bütün bu ciddi hastalıkları bir kenara bıraksak bile hamilelikteki yaşam kalitesi, yaş nedeni ile vücudumuzda oluşan yıpranma ile oldukça düşer. Bunları oluşan eklem hastalıkları, kas kütlesinde azalma, varis oluşumu, hemoroidler olarak sıralayabiliriz.

Düşük Riski Artar

Bebek açısından oluşabilecek risklerin başında düşük oranında artışı saymak gerekir. 20 -30 yaşlar arasında yüzde 15’lerde olan düşük hızı, 35 yaşından sonra yüzde 30’a yükselir. Gelişen düşüklerin yüzde 40 ila 60’ının nedeni olarak kromozomal bozukluklar gösterilmiştir. Anne yaşının özellikle 35 yaşın üzerine çıkması ile genetik bozukluk oluşum hızı katlanarak artar. Özellikle Down sendromu denilen Mongol çocuk doğurma hızı örneğin, 35 yaşında ortalama 1/ 250 ‘den 45 yaşında 1/20’ye yükselir.

Haberin Devamı

Plasenta Yetmezliği Görülebilir

İleri anne yaşı ile beraber oldukça sık görülebilen ciddi risklerden biri de, plasenta yetmezliği adı verilen, eş denilen anne ile bebek arsındaki besin alışverişini düzenleyen organın fonksiyon bozukluğudur. Yeterli düzeyde kan akımı sağlayamayarak bebeğin beslenmesini bozar ve en azından düşük tartılı bebek doğumuna yol açabilir. Daha ciddi durumlarda ise bebekte beyin hasarı, hatta bebek ölümlerine yol açabilir.

Doğum Süreleri Uzundur

35 yaşın üzerindeki, özellikle ilk doğumlarda doğum süreleri daha uzundur. Doğum sırasında bebek kalp seslerinin bozulması, doğumun ilerlememesi nedeni ile vakum, forseps gibi müdahaleler ve sezaryen uygulanması miktarlarında artış yaşanır. Gizli şeker hastalığı olan annelerin bebeklerinde gerek gebelik süresince ani şeker oynamaları nedeni ile ‘ani bebek ölümü’, gerekse de doğum sonrası kan şekeri düşmesi riski yüksektir. Yine 4000 gr üstü bebeklerde omuz takılması nedeni ile sinir yaralanmaları da ileri anne yaşı olan doğumlarda daha sıktır.

Haberin Devamı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op. Dr. Remzi Aydın

GEBE KALMA DÖNEMİNİZİ HESAPLAYIN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!