Anne Sütündeki Probiyotikler

Güncelleme Tarihi:

Anne Sütündeki Probiyotikler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2011 14:45

Probiyotiklerin yararları...

Haberin Devamı

Sindirim sistemini düzenleyerek bağışıklık sistemini kuvvetlendiren probiyotiklerle hastalıklardan korunmak ve daha hızlı iyileşmek mümkün. Çocuk Gastroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, probiyotiklerin bebek ve çocuk sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı. 

[fotogaleri=252]

Probiyotikler, sağlıklı yaşayabilmemiz için bize yardımcı olan, yaşamamızı sağlayan, barsaklarımızda bize zarar vermeden yaşayan canlı bakterilerdir. Sayıları milyarlar ile ifade edilebilecek bu faydalı mikropların 400-500 çeşidi vardır ve vücuttaki ağırlıkları 1-1.5 kg kadardır.

Probiyotikler Anne Sütünden Bebeğe Geçer

Tüm canlılar probiyotiklere ihtiyaç duyar. Çünkü onlar olmadan yaşamak mümkün değildir. Bu bakteriler doğum esnasında anneden bebeğe bulaşır ve anne sütü sayesinde süratle barsaklarda çoğalarak sağlıklı yaşanması için yardımcı olur. Anne sütü almayan veya alamayan, anne sütü dönemi sonrası doğal olarak probiyotik içeren besinleri tüketmeyenler de probiyotikler istenilen miktarda olmayabilir. Ayrıca sık barsak hastalığı geçirenlerde, sık sık antibiyotik kullananlarda, yaşlılıkta probiyotikler azalır.

Haberin Devamı

Probiyotikler Hangi Besinlerde Bulunur?

Mayalanarak hazırlanan süt ürünlerinde ve bazı ekmek ve içeceklerde doğal olarak probiyotik bulunur. En bilinenleri yoğurt ve kefirdir. Yoğurt ve/veya kefir her gün doğal ve sağlıklı beslenme disiplini içinde tüketilmesi gereken besinlerdir.

Sindirim Sistemi için Probiyotiklerin Rolü

Probiyotikler başta ishalle seyreden hastalıklardan korunmamıza, barsak hücrelerimizde sentezlenen koruyucu faktörlerin daha fazla salgılanmasına neden olur. Böylece bağışıklık sistemimiz güçlenir ve sağlıklı kalabilmemize yardımcı olurlar. Yine bazı vitaminlerin sentezine, süt ürünlerinin sindirimine katkıları vardır. Ayrıca daha rahat ve konforlu bir barsak yapısına sahip olmamıza ve kabızlık gibi problemlerden korunmamıza da yardımcı oldukları saptanmıştır.

Bağışıklık Sistemi için Probiyotiklerin Rolü

Enfeksiyonlara karşı doğal bağışıklığı güçlendirirler. Alerji riski olan bireylerde bağışıklı sistemi aracılığı ile alerji gelişme riskini azaltırlar.

Haberin Devamı

Çocukların Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutmanın Yolları

Annelerin sağlıklı ve doğal beslenerek gebelik geçirmeleri, sezaryen ile değil normal yoldan doğurmaları, doğar doğmaz en kısa sürede anne sütü almaya başlayarak ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenip, emzirmeyi 18-24 aya kadar sürdürmeleri, 6-7 aydan sonra doğal probiyotik ürünleri günlük menülerine almaları, bu ürünleri tüketemeyenlerin probiyotikli vitamin ve minerallerden veya probiyotik ürünlerden yararlanmaları gerekir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!