Anne olmaya hazırlananlar bunlara dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Anne olmaya hazırlananlar bunlara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2016 14:35

Hamile kalmadan önce alınması gereken başlıca önlemler hangileri?

Haberin Devamı

Çocuk sahibi olma kararının alınması ve doğuma hazırlık, şüphesiz ki insan yaşamının en heyecan verici süreçlerden birini oluşturur. Peki, aynı zamanda çiftler için endişe kaynağı olabilen bu dönemin başında nelere dikkat etmeli? Kadın Hastalıkları - Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Deniz Ulaş, günümüzde gebelikte ortaya çıkabilecek birçok sorunun gebelik henüz oluşmadan belirlenerek tedavi edilebildiğini söylerken, bu süreçte alınması gereken başlıca önlemler hakkında bilgi verdi.

GEBE KALMADAN ÖNCE HEKİMİNİZE GÖRÜNÜN

  • Gebelik ve doğum, hayatın en temel olaylarıdır. Sağlıklı bir gebelik ve doğum süreci için hamile kalınca değil, gebelik planlandığında kadın doğum hekimi ile görüşülmeli ve takip düzenli aralıklarla gebelik boyu devam etmelidir.
  • Doğuştan bazı sakatlıklara yol açabilen kızamıkçık veya suçiçeği gibi enfeksiyonlar gebelik öncesi araştırılmalı, eğer bağışıklık yoksa bu gebeler mutlaka aşılanmalıdır.
  • Riskli gebeliğe ve zor doğuma neden olabilen obezite yine bu dönemde tespit edilmeli ve anne adaylarının ideal kiloya düşmeleri sağlandıktan sonra gebe kalmaları önerilerek riskler en aza indirgenmelidir.

Anne olmaya hazırlananlar bunlara dikkat

BEYİN VE OMURİLİK HASARINA KARŞI ÖNLEM

  • Gebe kalmayı planlayan bir kadın, gebelikten en az 1 ay önce mutlaka 0.4 mg/gün folik asit desteği almalı ve bu desteği gebeliğin ilk 3 ayı boyunca devam ettirmelidir.
  • Bu destek, bebeğin beyin dokusundan başlayıp omuriliğini içine alan yapıda oluşan nöral tüp defekti (NTD) riskini anlamlı bir şekilde azaltır.

TAKİPLER HANGİ ARALIKLARLA OLMALI?

Risk faktörü bulunmayan sağlıklı gebeliklerde takip;

  • 28. haftaya kadar 4 hafta aralıklarla,
  • 28-36 hafta arası 2 hafta aralıklarla,
  • 36. haftadan sonra ise haftada 1 defa olmalıdır.
  • Eğer herhangi bir risk faktörü varsa daha sık aralıklarla takip yapılmalıdır.

Takipler sırasında düzenli olarak anne adayının kilo alımı izlenmelidir. Gebelikte alınan kilo ile bebeğin kilosu arasında ilişki mevcuttur. Özellikle beslenme düzeni ile ilgili hasta detaylı olarak bilgilendirilmeli, gerekirse diyetisyenden destek alınmalıdır.

Haberin Devamı

Anne olmaya hazırlananlar bunlara dikkat

DOĞUMUN ŞEKLİNE KARAR VERME SÜRECİ

Gebeliğin son aylarında ise doğum şekli ile ilgili hasta bilgilendirilmelidir. Hem normal vajinal doğum hem de sezaryenin avantaj ve dezavantajları hasta ile detaylı bir şekilde tartışılmalı, anneyi ve bebeği riske atmayacak en uygun doğum şekli belirlenmelidir. 

HAFTA HAFTA GEBELİK HESAPLAMA

BAKMADAN GEÇME!