Güncelleme Tarihi:
Anne olunca çocuğu yetiştirmek için gerekli olan bilgilerin otomatik olarak bize yüklenmesini bekliyoruz. Çocuk yetiştirme konusunda donanımı olmayan anne tüm bunları düşündüğünde: “Ona gerçekten yeterli olabilecek miyim?” kaygısı yaşamaya başlıyor. Doğum sonrası depresyonu da bu kaygıya eklendiğinde, ortaya karmaşık bir tablo çıktığını belirten Uzman Psikolog Dilek Kırcaoğlu, anne adaylarının endişelerini sıralıyor.
Pek çok anne adayı hamilelik dönemi başlangıcında, hayatında oluşacak değişimlerden endişe duymaya başlar. Bu endişeler genellikle:
* Hamilelik dönemim nasıl geçecek?
* Bebeğimin karnımdaki gelişimi için neler yapmam gerekir?
* Nasıl beslenmeliyim? Nelerden uzak durmalıyım?
* Cinsellik yaşarsam bebeğim etkilenir mi?
* Bu doğumu atlatabilecek miyim?
* Sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilecek miyim?
* Bebeğimi besleyebilecek miyim? Yeterli miktarda sütüm olacak mı?
* Bebeğimi nasıl yıkayacağım?
* Ağladığında ne yapmam gerekir?
* Bebeğim ya ateşlenirse, ne yapmam gerekir?
* Bu kadar ağır tempoyu nasıl kaldıracağım?
* Gelişimi için evde nasıl bir ortam sağlamalıyım?
* Bebeğimin iyi bir insan olması için neler yapmalıyım?
* Bebeğimin akıllı olması için neler yapmalıyım?
Bu ve benzeri daha pek çok soru anne adayının kafasını iyice karıştırır. Ve bu sorularla ilgili etrafından duyduğu kulaktan dolma bilgiler, çeşitlilik göstermekte, kendi ebeveynleri tarafından da çocuğu nasıl yetiştireceği konusunda baskı altına alınır. Hata yapma korkusu hemen hemen her anne adayının en temel endişelerinden biridir. Etrafındaki insanlar bir konuda bir şey söylerken, diğerleri tam tersini söyleyebilir. Bilgi edinmeye çalışırken de değişik kaynaklarda değişik fikirler, yöntemler duyabilir. Bunlardan hangisini seçmesi gerektiğini bilemez ve kararsızlık yaşar. Kararsızlık da anne adayı için gerçekten çok endişe vericidir.
Bu Tepkileriniz Normal, Üzülmeyin!
Anne adayları öncelikle tüm bu karmaşaları yaşadıkları için üzüntü duymamalıdır. Bu duyguların geçici olduğunu bilmeli, sadece iyi bir organizasyonla pek çok şeyin atlatılabileceği konusunda kendisine telkin vermelidir. “Ben bu çocuğu dünyaya getiremeyeceğim galiba” diye kaygılanan annelerin sayısı hiç de az değildir. Bu hassas ve duygusal dönemde fiziksel değişmeler de bir araya geldiğinde anne adayının hata yapması da hata yapmaktan korkması da kaçınılmaz olur.