Güncelleme Tarihi:
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, kişinin vücut ağırlığında sıklıkla 1 ila 2 kilogramlık değişiklik oluyorsa bunun ödem probleminin habercisi olabileceğini belirtti. Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, sıcakların artması ve fazla kilolardan sıklıkla bahsedilen bahar döneminde ödem problemini ortadan kaldırabilmenin kişiye büyük faydası olacağını belirterek "Sabahları sorun yaşamadan giyebildiğiniz ayakkabıyı akşam saatlerinde giymeye zorlanıyorsanız ya da gün içinde yüzüğünüz sıkmaya başlıyorsa dikkat etmeniz gerekir" dedi.
Eda Ağıllı, ödemin, vücutta anormal düzeyde su tutulması ile gelişen şişkinlik hali olduğunu belirterek, "Ödem, böbrek ve karaciğer hastalıklarının yanı sıra hormonal bozukluk, kalp ve damar hastalıkları gibi ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Ödeme aynı zamanda hastalık dışı bazı faktörlere de neden olabilir" diye konuştu.
Ödem neden oluşur?
Diyetisyen Ağıllı, fazla kilonun vücutta su tutulmasına neden olduğunu, ideal ağırlığın, ideal vücut sıvısının korunması açısından da önemli bir faktör olduğunu vurgulayarak: "Yetersiz su tüketiminin ödemin başlıca sebeplerinden biri olduğunu bilelim. Her zaman söylediğimiz gibi günde 2-2,5 litre su tüketmeye özen gösterin" ifadelerini kullandı. Vücutta su tutan en önemli maddenin tuz olduğunu hatırlatan Ağıllı, sofra tuzu ve yüksek miktarda tuz içeren besinlerden kaçınılması gerektiğini bildirdi.
Gizli tuz kaynaklarına dikkat
Et ve tavuk bulyon, çeşniler, turşu, zeytin, salamura peynir ve hazır çorbaların gizli tuz kaynakları olduğuna dikkat çeken Eda Ağıllı, sözlerine şöyle devam etti:
"Karbonhidrat tüketimi mutlaka gözden geçirilmeli. Beyaz un ve şeker tüketimi vücutta fazla su tutulmasına neden olur. Yüksek lif içeren karbonhidratlar bağırsak hareketlerini artırarak, ödem oluşmasını azaltır. Ananas, kivi, maydanoz, kuşburnu, alıç, ardıç üzümü, yeşil çay doğal diüretiklerdir. Çay, kahve, gazlı içecekler gibi kafein içeriğine sahip içecekler ve alkol de vücutta su tutar. Tüketim sıklığını ve miktarını azaltmak ödem kontrolünü kolaylaştırır."
Uykusuzluk ödemi artırır
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, uykusuzluğun mevcut ödemi artırdığını, düzenli ve kaliteli uykunun ödemle başa çıkmayı kolaylaştırdığını vurguladı. Yüksek proteinli beslenme alışkanlığının, vücutta su tutulmasını artırdığına da değinen Eda Ağıllı, kırmızı et ile süt ve süt ürünleri tüketimini azaltmanın yanı sıra, protein gereksiniminin yumurta ve ızgara/haşlama derisiz tavuk, balık ile hindi etinden karşılanmasını önerdi.
Vitamin desteklerini doktor kontrolünde kullanın
Vücutta var olan ödemden kurtulmanın kişiyi hem bedenen hem de ruhen hafifleteceğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, alınması faydalı olan besin destek ürünlerini de şöyle sıraladı:
"Öncelikle besin destek ürünlerinin mutlaka doktor kontrolünde kullanılmasını öneriyorum. Vitamin B kompleks ve ekstra B6 vitamini birlikte alındığında vücutta su tutumu azalır. C vitamini, adrenal hormon üretimi ve adrenal fonksiyon için son derece gereklidir, vücut sıvı dengesi ve ödem kontrolünü sağlamaya yarar. Kalsiyum ve magnezyum ise, ödemin düzeltilmesi ve kaybolan minerallerin yerine konması açısından dikkat edilmesi gereken bir başka önemli destek üründür."